Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΝΤΖΕΣ

Αξιοπρέπεια αλά ελληνικά

Για ακόμη μία φορά οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έκαναν το θαύμα τους. Στο κάλεσμα «Ανάσα αξιοπρέπειας» (μέσω Facebook) χιλιάδες συμπολίτες μας ανά την Ελλάδα κατάκλυσαν τις κεντρικές πλατείες και διαδήλωσαν ειρηνικά και χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας κατά της πολιτικής της λιτότητας. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε αυτές τις τελευταίες συγκεντρώσεις. Ο κόσμος δηλαδή να στηρίζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει ίσως κάτι καλύτερο σε αυτόν τον πολύπαθο τόπο.
Είχα παραβρεθεί στο Σύνταγμα και το 2011, με τους Αγανακτισμένους. Τότε το κλίμα είχε πολύ θυμό, αρνητική ενέργεια και ένα πλήθος έτοιμο να ξεσπάσει. Υβριστικά συνθήματα και μούντζες έδιναν κι έπαιρναν. Χθες, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015, το κλίμα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας ήταν πιο χαλαρό, σχεδόν είχε την αίσθηση της Πρωτοχρονιάς. Σαφώς δεν έχει αλλάξει κάτι και τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας, όμως ο κόσμος που ξεχύθηκε στους δρόμους θέλει να ελπίζει σε κάτι καλύτερο που ίσως έρθει στο άμεσο μέλλον.
Θεωρώ πάντως πως δεν ήταν όλοι οι παραβρισκόμενοι στο Σύνταγμα για τον ίδιο σκοπό. Κάποιοι όντως βρέθηκαν εκεί γιατί δεν μπορούν να ζουν πλέον έτσι. Κάποιοι άλλοι επειδή είναι ένα κάλεσμα που συζητήθηκε. Αλλοι επειδή θέλουν να βρίσκονται μέσα στα γεγονότα. Υπήρξαν τουρίστες και οι άτυχοι που είχαν δουλειές στο κέντρο και εγκλωβίστηκαν στο πλήθος. Είδα και κυρίες που συνδύασαν την συγκέντρωση μαζί με καφεδάκι με τις φίλες τους.
Για όποιον λόγο κι αν κατέβηκε όμως ο κόσμος στο Σύνταγμα, είναι θετικό το ότι δεν έμεινε πάλι παθητικός θεατής από τον υπολογιστή και την τηλεόρασή του και βγήκε στο δρόμο να δώσει το like του ζωντανά. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε για να μάθουμε να φερόμαστε ως συνειδητοποιημένοι πολίτες και ψηφοφόροι, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ομως μου άρεσε που χθες στην πλατεία έδειχνε να μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν...

Λίγο πριν από τις 18.00 το απόγευμα, οι αποβάθρες στους σταθμούς των προαστίων που εξυπηρετεί το μετρό είχαν αρχίσει να έχουν μια ασυνήθιστα αυξημένη -για Τετάρτη- κίνηση. Οσο πλησίαζε η ώρα της συνάντησης τα τρένα που έφταναν στο Σύνταγμα από όλες τις κατευθύνσεις ήταν ασφυκτικά γεμάτα με αποτέλεσμα ο κόσμος να... μπουκώσει στην έξοδο. Πάντως ήταν μια ευχάριστη έκπληξη να βλέπεις το μετρό να λειτουργεί κανονικά και τους σταθμούς να μην είναι κλειστοί καθ' υπόδειξη της αστυνομίας και για λόγους ασφαλείας...

Ο κύριος που πουλούσε ξηρούς καρπούς ακριβώς μπροστά από την αφετηρία των τραμ έκανε χρυσές δουλειές!
Τηλεοπτικά συνεργεία από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο βρίσκονταν ανάμεσα στο πλήθος μέσα στην πλατεία και συνομιλούσαν με τους απλούς πολίτες ρωτώντας τους τον λόγο για τον οποίο βρίσκονται εκεί και τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση.
Σε όποιο σημείο της πλατείας κι αν έστρεφες το βλέμμα σου έβλεπες κόσμο. Το άσχημο ήταν πως πέριξ του Συντάγματος ήταν αρκετά παρκαρισμένα αυτοκίνητα τα οποία καταλάμβαναν χώρο και προκαλούσαν φθορές στα πεζοδρόμια.
Ούτε όταν άρχισε να χιονίζει, εκεί γύρω στις 19.00, ο κόσμος απομακρύνθηκε από την πλατεία.
Ηταν πολύ όμορφο συναίσθημα να βλέπεις τόσους πολίτες να διαδηλώνουν ειρηνικά σε μια υπέροχα φωταγωγημένη Αθήνα.
Από τη μεγάλη παρέα δεν έλειψαν ούτε οι τετράποδοι... διαδηλωτές που με τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να βρουν ησυχία, αφού κανείς δεν σέβεται τα δικαιώματά τους.
ΤσικνοΤετάρτη και ο Ελληνας που είναι της καλοπέρασης δεν θα μπορούσε να απαρνηθεί τον μεζέ του. Ο πάγκος με τα λουκάνικα- σάντουιτς στην καρδιά της πλατείας Συντάγματος έκλεψε την παράσταση και γέμισε πολλά στομάχια.
Αρκετός κόσμος πηγαινοερχόταν και στην Ερμού εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ήταν ακόμη ανοιχτές.
Χρειάστηκαν πολλες δεκαετίες για να μάθει ο μέσος Ελληνας να ΜΗΝ πετάει τα σκουπίδια του στον δρόμο. Ωσπου το έμαθε. Τώρα πρέπει να καταλάβει πως όταν ένας σκουπιδοτενεκές είναι γεμάτος, κρατάμε τα σκουπίδια μας και είτε τα πετάμε παρακάτω, είτε τα παίρνουμε μαζί μας. Και στο Σύνταγμα όλοι οι κάδοι ξεχύλιζαν από απορρίματα... Δυστυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου