Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΕΛΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕ... ΚΟΥΚΛΕΣ

Η αναβίωση του «The Muppet Show»

Πήρε το μάτι μου στο Διαδίκτυο την είδηση πως το παλιό και λατρεμένο «The Muppet Show» παίρνει και πάλι τον δρόμο του για την τηλεόραση, αφού το αμερικανικό ABC ζήτησε από τον Μπιλ Πρέιντι («The big bang theory») να του ετοιμάσει έναν «πιλότο» για να δει αν η νέα εκδοχή του μπορεί να σταθεί στις τηλεοπτικές απαιτήσεις του σήμερα. Τι χαρά! Πως θα είναι άραγε τα σημερινά παιδιά να μεγαλώσουν με μια εκπομπή με κούκλες που έχει κέφι, εξυπνάδα, χορό, τραγούδι και μια αθωότητα από αυτές που έχουν χαθεί;


Θα μου πεις πως το «The Muppet Show» δεν στόχευε αποκλειστικά και μόνο στο παιδικό κοινό, το αντίθετο μάλιστα. Ο δημιουργός του, ο κουκλοπαίκτης Τζιμ Χένσον προσπάθησε το 1974 να το εισάγει στην αμερικανική τηλεόραση, όμως δεν τα κατάφερε, παρά την αναγνωρισιμότητα που είχαν οι κούκλες του στο ήδη επιτυχημένο «Sesame Street» που παιζόταν από το 1969. O Χένσον όμως αισθανόταν εγκλωβισμένος μέσα σε ένα αμιγώς παιδικό πρόγραμμα και ήθελε να φτιάξει ένα σόου που θα το απολάμβαναν εξίσου μικροί και μεγάλοι.


Ετσι, στις 5 Σεπτεμβρίου 1976 γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το «The Muppet Show», ένα πρόγραμμα που διήρκεσε μέχρι τις 15 Μαρτίου 1981 με συνολικά 120 επεισόδια που άφησαν εποχή. Η μαγνητοσκόπηση γινόταν στα στούντιο Elstree, βόρεια του Λονδίνου. Το πρόγραμμα αναβίωσε και το 1996, όμως τότε μεταδόθηκαν μόλις δέκα επεισόδια. Η σειρά ξεχώρισε τόσο για τα τεκταινόμενα επί σκηνής, όσο και για τον χαμό που γινόταν στα παρασκήνια, αλλά και τις αντιδράσεις του... κουκλοκοινού που παρακολουθούσε από κάτω.


Ποιος θα ξεχάσει τον οικοδεσπότη του σόου, τον Κέρμιτ, τον βάτραχο, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει το θεάτρο όρθιο, να κοντρολάρει τα νεύρα και τις αψιμαχίες των υπολοίπων, φυσικά να διασκεδάσει το κόσμο και από την άλλη να φροντίσει ώστε οι καλεσμένοι είναι ήρεμοι και ικανοποιημένοι. Και πόσο δύσκολο ήταν όλο αυτό, όταν είχε στο πλευρό του τη Μις Πίγκι, μια γουρούνα – ντίβα! Αξέχαστοι παραμένουν και οι αγαπημένοι παππούληδες του εξώστη που γκρίνιαζαν συνεχώς.


Σε κάθε επεισόδιο έκανε την εμφάνισή του και ένας άνθρωπος σε ρόλο γκεστ σταρ πλάι στις κούκλες. Οσο περνούσε ο καιρός και το «The Muppet Show» γινόταν ολοένα και πιο δημοφιλές, τόσο περισσότεροι διάσημοι ήθελαν να κάνουν ένα πέρασμα αφού κάτι τέτοιο θα ανέβαζε τις μετοχές τους.


Η σειρά - φαινόμενο ήταν υποψήφια μεταξύ άλλων για 11 βραβεία BAFTA (νίκησε 2), καθώς επίσης και για 21 βραβεία ΕΜΜΥ (νίκησε 4). Η αναβίωση του «The Muppet Show» ίσως σημάνει την επιστροφή της παγκόσμιας τηλεόρασης σε κάτι πιο αυθεντικό, κάτι που αυτήν τη στιγμή λείπει και μας κάνει να θυμηθούμε τις παλιές, καλές στιγμές μιας εποχής που τώρα φαντάζει τόσο μακρινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου