Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

«ΝΤΥΜΕΝΟΙ - ΓΥΜΝΟΙ» ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ

Η χαμένη ταυτότητα

Αναζήτηση, εγώ, είναι, σύμπαν, κόσμος, εσωτερικότητα, μοναξιά, συνύπαρξη, όρια, σώμα... Το σώμα ως εργαλείο ομορφιάς, ή ως μηχανή φθοράς, «κάλυψη» και «αποκάλυψη». Με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων του, το χοροθέατρο Οκτάνα επιστρέφει στο «Θέατρο Σημείο» 22 χρόνια μετά με την παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Ντυμένοι - γυμνοί». Πρωταγωνιστές δυο άντρες χωρίς ταυτότητα, ντυμένοι με ρούχα της σύγχρονης καθημερινότητας. Στην εξέλιξη της δράσης βγαίνουν από αυτά, ηθελημένα ή αθέλητα, για να παραμείνουν δυο σώματα γυμνά μέσα σ' ένα χώρο καθορισμένο, από τον οποίο είναι αδύνατο να ξεφύγουν. Ο χώρος, άδειος από αντικείμενα, τονίζει την ερημιά που περικυκλώνει τα πρόσωπα και που κάνει οδυνηρή την υποχρεωτική συνύπαρξή τους.


Μέσα από τη διεκδίκηση των ρούχων και την αντιπαράθεση του γυμνού και του ντυμένου «μεταμφιεσμένου» σώματος επιδιώκεται η απόκτηση μιας αληθινής ταυτότητας, η επανεύρεση του χαμένου εαυτού που ισοδυναμεί με την ανακάλυψη του χαμένου παραδείσου. Οι δύο ερμηνευτές, κληρονόμοι του Προπατορικού Αμαρτήματος, αγωνίζονται για να κατοχυρώσουν την ύπαρξή τους σε ένα σύμπαν που δεν χωράει και τους δυο. Ο Κήπος της Εδέμ έχει οριστικά χαθεί παρασύροντας στο σκοτάδι την αθωότητά τους. Το τέλος θα φέρει μία νέα αρχή γεμάτη ενοχές. Πρόκειται για μία παράσταση εσωτερικής αναζήτησης και περιπλάνησης στο άγνωστο σύμπαν που κρύβεται μέσα μας. Μια παράσταση στην οποία κυριαρχεί η απόλυτη σιωπή (η αλήθεια είναι πως η απουσία της μουσικής σε κάποια σημεία ίσως ενοχλεί λίγο). Ακούγεται μόνο ο ήχος των κορμιών, το σύρσιμο στη σκηνή, οι ανάσες, η εσωτερική δύναμη που εξωτερικεύεται. Και στο τέλος η κραυγή απόγνωσης για την ίδια τη ζωή.


Δημιουργία, Χορογραφία, Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος
Δραματουργία: Ξένια Αηδονοπούλου
Ερμηνεύουν: Τάσος Καραχάλιος, Γιάννης Νικολαΐδης
Μετά την πρεμιέρα της Δευτέρας 20 Απριλίου, η παράσταση ανεβαίνει στις 21, 27 και 28 Απριλίου (21.30) στο «Θέατρο Σημείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου