Κυριακή, 19 Απριλίου 2015

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΣ

Εξουσία και εγκατάλειψη

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν! Πόσο αλήθεια όμως... Και πόσες φορές άραγε μας έχει συμβεί κι εμάς, άθελά μας, ή όχι, να θεωρούμε έναν άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας, ανίκανο να ηγηθεί, να εξουσιάσει, ίσως ακόμη και να ζήσει...


Στο θέατρο «Πειραιώς 260» ανεβαίνει η τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ο Βασιλιάς Ληρ» με τον Γιώργο Κιμούλη στον ομώνυμο ρόλο. Πρόκειται για ένα αγωνιώδες και συνάμα οδυνηρό ταξίδι του πνεύματος και του μυαλού, με επίκεντρο τον τραγικό ήρωα, Βασιλιά Ληρ, και περιβάλλον τις σκοτεινές δολοπλοκίες που εξυφαίνονται χάριν της εξουσίας την οποία παραδίδει ο γερασμένος βασιλιάς στις κόρες του.


Η παράσταση εστιάζει στην εγκατάλειψη, στη μοναξιά και την «εξ αποκαλύψεως» συνειδητοποίηση από τους ήρωες των απλών, όχι όμως και αυτονόητων, αξιών, όπως είναι η αγάπη και η ανθρώπινη φύση καθ' αυτή. Ολα ξεκινούν και καταλήγουν στον άνθρωπο και στις αδυναμίες του. Η απληστία, η αλαζονεία, η πτώση, η κρίση, η φύση, ο πατέρας... Τα πάντα και τίποτα... Οπως άλλωστε λέει και ο ήρωας «το τίποτα γεννά... τίποτα».


Στον υπέροχο βιομηχανικό χώρο της Πειραιώς έχει στηθεί μια λιτή παραλληλόγραμμη ξύλινη σκηνή με καρέκλες. Αυτό μόνο! Οι ηθοποιοί παίζουν από τη μία άκρη έως την άλλη εκμεταλλευόμενοι όλο τον χώρο. Στα πίσω τζάμια του παλαιού εργοστασίου προβάλλονται λέξεις και προτάσεις που σχετίζονται με την εκάστοτε στιγμή του έργου. Ο φωτισμός εντός και εκτός της αίθουσας δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό παιχνίδι.


Σε κάποια στιγμή της παράστασης, ακριβώς πίσω από τη σκηνή απλώνεται ένα πλαστικό «σεντόνι» που γεμίζει αέρα και κυματίζει δημιουργώντας μια ευχάριστη ψευδαίσθηση. Οι πρωταγωνιστές χάνονται και εμφανίζονται πίσω από αυτά τα «κύματα» υπό τους ήχους της υπέροχης μουσικής των Silence. Την καταπληκτική σκηνοθεσία υπογράφει ο Σλοβένος Τομάζ Παντούρ.


Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Πηνελόπη Τσιλίκα, Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Τζωρτζάκης.
Η παράσταση ανεβαίνει από Τρίτη έως Κυριακή (20.30) μέχρι τις 3 Μαΐου στο «Πειραιώς 260», Αίθουσα Δ'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου