Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

H ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑΝ ΠΟΤΕ

Μια παράξενη πόλη

Εικαστικοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να δημιουργήσουν τη δική τους εικόνα για τη δική μας Αθήνα, με μόνη προϋπόθεση να μην την έχουν δει ποτέ! Τσέχοι, Καναδοί, Ιάπωνες, Αμερικάνοι, Σουηδοί, Γερμανοί, Αγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί και πολλοί άλλοι που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Αθήνα φαντάζονται την πόλη μας και δημιουργούν πρωτότυπα έργα, με μόνη βοήθεια ένα «κουτί έμπνευσης» που περιείχε μια συνταγή, ένα άρωμα, ένα ποίημα, ένα βιβλίο και ηχογραφήσεις από ήχους και μουσική της πόλης. Καλώς ήρθατε στην έκθεση «Παράξενες πόλεις: Αθήνα» που συνδιοργανώνουν το Ιδρυμα Ωνάση και η Στέγη στη Διπλάρειο Σχολή, σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών Double Decker από το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο Spacelab Architecture με έδρα την Αθήνα.

Η Διπλάρειος Σχολή


Πώς θα μπορούσε άραγε να αποτυπώσει κάποιος την Αθήνα αν δεν την είχε δει ποτέ; Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον όταν μόνο φαντάζεται την Αθήνα χωρίς να έχει αντικρίσει ποτέ ούτε μια γωνιά της; Ενα κουτί έμπνευσης στάλθηκε σε αυτούς τους καλλιτέχνες με σκοπό να αφυπνίσει τη φαντασία τους και να την κατευθύνει στους δρόμους μιας πόλης, που κανένας τους δεν έχει δει, αλλά όλοι φέρουν στο φαντασιακό τους.

To κουτί περιείχε το ποίημα «Γιασεμί» του Γιώργου Σεφέρη, δύο κεφάλαια από το βιβλίο «Η Αθήνα της μίας διαδρομής» του Πέτρου Μάρκαρη, το τραγούδι «Μια πόλη μαγική», σε στίχους και μουσική του Μάνου Χατζηδάκι, το μουσικό κομμάτι «2» του Κωνσταντίνου Βήτα, μια συνταγή για γεμιστά και δώδεκα αρχεία με ήχους της πόλης, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας.

Οι λέξεις, οι ήχοι και οι γεύσεις ανέδειξαν μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, νέες τεχνολογίες, και που -σε πρώτη ανάγνωση- πολύ μικρή σχέση έχουν με τις γραφικές απεικονίσεις της Αθήνας που ξέρουμε. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προκαλούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τις βαθύτερες διαδρομές των έργων τους, να ανακαλύψει το σημείο συνάντησής τους με την πόλη και να δει πώς την βλέπουν οι άλλοι.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία θεάτρου 3). Η είσοδος (καθημερινά 12.00-21.00) για το κοινό είναι ελεύθερη. Καθ' όλη τη διάρκειά της η έκθεση θα πλαισιώνεται από συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και δρώμενα σχετικά με την πόλη της Αθήνας και το αστικό τοπίο.Ηταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα τη Διπλάρειο Σχολή και εντυπωσιάστηκα από το κτίριο - στολίδι στην καρδιά της Αθήνας. Ενα κτίριο γεμάτο ιστορία που αν σταθείς ήρεμος θα... ακούσεις τις φωνές από το παρελθόν του. Βγαίνοντας έξω όμως σοκαρίστηκα (αν και το περίμενα) από τις αντιθέσεις που βίωσα. Μετανάστες να κάνουν χρήση ναρκωτικών και άστεγοι να «παντρεύονται» με το ετερόκλητο (χλιδάτο και μη) κοινό που ακολουθεί πιστά τις εκδηλώσεις της Στέγης. Κομμάτι της Αθήνας μας και αυτό, είτε μας αρέσει, είτε όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου