Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

ΦΙΛΟΣΟΦΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Μάθημα στην ύπαιθρο

Οταν μιλάς για φιλοσοφία, τι καλύτερο από το να βρεθείς στο μέρος όπου κάποτε χτυπούσε η καρδιά της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, στο Γυμνάσιο του Πλάτωνα, στο άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το μεσημέρι της Τετάρτης έκλεισε ο κύκλος των μαθημάτων για «τα ψυχολογικά αδιέξοδα και τις απαντήσεις της φιλοσοφίας» (πρόγραμμα δια βίου μάθησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και η δασκάλα μας, Ιουλία Μέρμηγκα, είχε την ιδέα να πάμε στο μέρος όπου ξεκίνησαν όλα.


Ο διαμορφωμένος σήμερα χώρος του άλσους ταυτίζεται με την περιοχή όπου στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ακαδημία. Τον 6ο αιώνα π.Χ. ιδρύθηκε εδώ ένα από τα τρία Γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας, ενώ το 388 π.Χ. ο Πλάτωνας εγκατέστησε τη φιλοσοφική του σχολή. Από την πανάρχαια ονομασία της περιοχής έλαβε το όνομά της και η σχολή. Ετσι, οι λέξεις «Ακαδημία» και «Ακαδημαϊκός» κληροδοτήθηκαν σε όλες τις νεότερες γλώσσες. Η Ακαδημία Πλάτωνος λειτούργησε για περίπου 1000 χρόνια, μέχρι που το 529 μ.Χ. την έκλεισε ο Ιουστινιανός ορίζοντας έτσι το τέλος του αρχαίου κόσμου...


Στην παλαίστρα του Γυμνασίου, εκεί δηλαδή όπου διδάσκονταν και γυμνάζονταν οι μαθητές, ανάμεσα στα αρχαία, την καταπληκτική βλάστηση και τα πουλιά που σε ταξιδεύουν με το κελάηδισμά τους συγκεντρώθηκε όλη η τάξη, μικροί και μεγάλοι, για να συζητήσουμε για τον μικροφασισμό. Τον φασισμό που όλοι, λίγο-πολύ, έχουμε μέσα μας κι ας μην τολμάμε να το παραδεχτούμε ούτε καν στον εαυτό μας.


Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε πει, ή κάνει κάτι που μετά το μετανιώνουμε; Δεν πρέπει να μαστιγώνουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να ασκούμε κριτική στο μυαλό μας, να φροντίζουμε όμως να την ακούσει και το σώμα μας, ώστε να μην επαναλάβει κάτι αρνητικό. Και φυσικά να παρατηρούμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας με κριτική ικανότητα και να αντιστεκόμαστε σε ότι δεν μας ταιριάζει, πάει κόντρα στην αισθητική μας, ή προσπαθεί να μας υποδουλώσει.


Το μάθημά μας διέκοψε κάποια στιγμή μια άλλη τάξη παιδιών που σπουδάζουν μουσική και τους είχε φέρει η δασκάλα για να επισκεφθούν τον χώρο και να διδαχθούν στη φύση. Μετά από λίγο πέρασαν κάτι μικρά παιδιά που έκαναν βόλτες στο πάρκο με τα ποδήλατά τους.


Ηταν η πρώτη μου επίσκεψη στο συγκεκριμένο άλσος, ουσιαστικά πρέπει να ήταν η πρώτη φορά που έκανα και μάθημα στη φύση. Μου άρεσε πολύ που είδα κόσμο να αθλείται, ενώ δεν μου άρεσε που τα μηχανάκια χρησιμοποιούν το άλσος για να... κόβουν δρόμο (η «παιδεία» μας) με αποτέλεσμα να κάνουν θόρυβο και να σηκώνουν σκόνη. Αρνητική εντύπωση μου έκανε επίσης το γεγονός ότι όσους κι αν ρωτήσαμε για το που βρίσκεται το Γυμνάσιο του Πλάτωνα, ακόμη κι αυτούς που βρίσκονταν στην παιδική χαρά του πάρκου, δεν γνώριζαν τίποτα. Εδώ καλά-καλά δεν το γνώριζε μια παρέα μαθητών που καθόταν μες στον αρχαιολογικό χώρο του Γυμνασίου...


Πρόσφατα η... ανάπτυξη ήθελε να φέρει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή, οι κάτοικοι όμως αντιστάθηκαν. Τώρα επιθυμούν το άλσος να συνδεθεί με τα άλλα αρχαιολογικά σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Το αξίζει άλλωστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου