Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

HEARING VOICES: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Ακούγοντας φωνές

Σου έχει τύχει μετά από μία κουραστική μέρα να νιώσεις πως ακούς θόρυβο στο κεφάλι σου, ήχους, ακόμη και φωνές να σου μιλάνε ακατάπαυστα σε σημείο να μην μπορείς να λειτουργήσεις; Ισως όχι. Ενα ποσοστό ανάμεσα στο 3-16% του πληθυσμού (στα παιδιά το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 8-24%) ακούει κάτι μες στο κεφάλι του, είτε το παραδέχεται ανοιχτά, είτε όχι. Και εδώ έρχεται το Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές (Hearing Voices Network) για να μας πει πως το να ακούς φωνές είναι μεν μια αναταραχή, δεν είναι απαραίτητα όμως κάτι παθολογικό. Η εμπειρία των φωνών ΔΕΝ είναι ασθένεια. Απλώς πρέπει να έχεις τη δύναμη να το μοιραστείς με τους δικούς σου και να μάθεις να συνυπάρχεις με αυτές...


Το Hearing Voices Network ξεκίνησε το 1989 στην Ευρώπη και μόλις το 2010 στην Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που δημιουργήθηκε από και για ανθρώπους που ακούνε φωνές ή έχουν παρόμοιες ασυνήθιστες εμπειρίες, καθώς και φίλους, συγγενείς και εργαζόμενους που θέλουν να εκφράζουν έμπρακτα τις έντονες ενστάσεις τους για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα ψυχικής υγείας. Δεν αρνείται ότι το να ακούει κάποιος φωνές μπορεί να προκαλεί δυσφορία και να πτοεί το ηθικό, αντιτίθεται όμως στην άποψη ότι αυτό αποτελεί ένδειξη παθολογίας.


Η προσέγγιση του Δικτύου είναι διαφορετική από την παραδοσιακή ψυχιατρική, καθώς δεν αντιμετωπίζει αυτές τις εμπειρίες ως «ψευδαισθήσεις» και συμπτώματα ενός «ελαττωματικού εγκεφάλου», αλλά ως βιώματα με νοήματα που συνδέονται στενά με την προσωπική ιστορία κάθε ατόμου. Ενώ η «λύση» που συχνότερα προτείνει η ψυχιατρική είναι η καταστολή, με πολλές καταστροφικές προεκτάσεις (στιγματισμός,  κοινωνική απομόνωση), το Hearing Voices Network επικεντρώνεται στην αυτοβοήθεια και αξιοποιεί την πολύτιμη γνώση των ανθρώπων που έχουν γίνει ειδικοί βάσει των εμπειριών τους και θέλουν να μοιραστούν ιδέες με άλλους.


Πως όμως «μπαίνουν» αυτές οι φωνές στο κεφάλι μας;  Πριν κοιμηθεί κανείς, ή όταν ξυπνά, σε καταστάσεις πένθους, ή έντονης κόπωσης, όταν στερείται τον ύπνο, μετά από γενική αναισθησία, ύπνωση, ή διαλογισμό, όταν κάνει χρήση συγκεκριμένων ουσιών (κοκαΐνη, αμφεταμίνες κλπ), ή όταν απλώς έχει φανταστικούς παιδικούς φίλους. Οι φωνές μπορούν να πάρουν πολλές μορφές. Μπορεί να ακούγονται σαν ήχοι, ή σαν πραγματικοί άνθρωποι. Μπορεί να μοιάζουν σαν ένα βουητό, να ακούγονται σαν μηχανές, ή σαν το τικ τακ του ρολογιού. Μπορεί να τις νιώθεις σαν ένα ραδιόφωνο σε χαμηλή ένταση, ή να είναι «θαμπές» που όμως να ξεχωρίζουν από τους θορύβους του περιβάλλοντος. Μπορεί να είναι αντρικές, γυναικείες, παιδικές, χωρίς φύλο, ανθρώπινες ή όχι, γνώριμες ή άγνωστες. Οι φωνές βιώνονται με διαφορετικό τρόπο. Ενδέχεται να: μουρμουρίζουν, ψιθυρίζουν, ουρλιάζουν, μιλούν σε ξένη γλώσσα, είναι επικριτικές, επιδοκιμαστικές, σε καθοδηγούν, σε συμβουλεύουν, είναι βοηθητικές, ή ανεπιθύμητες.


Οι άνθρωποι που ακούνε φωνές μπορεί κάποιες φορές να βιώνουν έναν ανυπόφορο κόσμο και η δύναμη της λογικής τους ουσιαστικά να εξουδετερώνεται, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατο να ζήσουν τη ζωή τους. Μια ειλικρινής συζήτηση με τους άλλους μπορεί να σε βοηθήσει να αποδεχτείς τις φωνές σου. Παρακολούθησα ένα ενημερωτικό σεμινάριο για τις φωνές και κάποια στιγμή μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε μια προσομοίωση του πως είναι να ακούει κανείς φωνές. Υποτίθεται πως βρισκόμουν σε συνέντευξη για μια δουλειά. Καθώς μιλούσα με τον υποψήφιο εργοδότη μου, πάνω από το κεφάλι μου ήταν τρία άτομα που μου μιλούσαν ασταμάτητα λέγοντάς μου -κυρίως- αρνητικά πράγματα. Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ. Ηθελα να σηκωθώ και να φύγω. Ενιωσα θυμό, ενόχληση, νεύρα, ήθελα να τις κάνω να σωπάσουν ώστε να μπορέσω να επικεντρωθώ στη συνέντευξη. Οι περισσότεροι που δοκίμασαν δεν κατάφεραν να νικήσουν τις φωνές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που έδειξαν πως μπόρεσαν να τις ελέγξουν.

Στον πίνακα αυτό καταγράψαμε τα συναισθήματα που βιώσαμε όταν ακούσαμε τις φωνές και έπειτα μοιραστήκαμε τις αντιδράσεις που είχαμε από αυτόν τον τόσο διαφορετικό κόσμο.

Το  Hearing Voices Network δεν προσφέρει οποιουδήποτε είδους ιατρικές ή ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες, αλλά οργανώνει ομάδες αυτοβοήθειας στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη του. Αυτή η διαδικασία αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση που εστιάζει στη θετική συμβολή της ανταλλαγής ιδεών και του αλληλοσεβασμού ανθρώπων με ασυνήθιστες ψυχικές εμπειρίες. Γιατί όλοι μας έχουμε δικαίωμα στη ζωή με, ή χωρίς τις έξτρα φωνές μας...


Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στο: http://hearingvoices.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου