Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ταξίδι στον χρόνο

Την παλαιά Βουλή στην οδό Σταδίου την παρατηρούσα χρόνια τώρα και ήθελα να την επισκεφθώ, δεν ξέρω αν μας είχαν πάει με το σχολείο, αλλά αυτό ήταν π.Χ. οπότε δεν θα το θυμόμουν ούτως ή άλλως. Οταν λοιπόν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να το επισκεφθώ, είπα αμέσως το «ναι» και με δέος μπήκα στο υπέροχο κτίριο όπου σήμερα στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ).


Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής θεμελιώθηκε το 1858 από τη βασίλισσα Αμαλία και οικοδομήθηκε σε σχέδια του Φρανσουά Μπουλανζέ. Πρόκειται για την πρώτη μόνιμη στέγη του ελληνικού Κοινοβουλίου και θεμελιώθηκε προκειμένου να στεγάσει τη Βουλή και τη Γερουσία. Με την έξωση του βασιλιά Oθωνα και τη μεταπολίτευση του 1862 καταργήθηκε το σώμα της Γερουσίας.


Το κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου όπως αρχικά σχεδιάστηκε από τον γάλλο αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ.

Τα σχέδια του κτιρίου τροποποιήθηκαν από τον έλληνα αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο με κυριότερη μεταβολή την κατάργηση του αμφιθεάτρου της Γερουσίας. Το κτίριο του Κοινοβουλίου ολοκληρώθηκε το 1875. Στις 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των συνεδριάσεων της Βουλής με πρωθυπουργό τον Χαρίλαο Τρικούπη. Για 60 ολόκληρα χρόνια το κτίριο της οδού Σταδίου στέγαζε την πολυτάραχη πολιτική ζωή της χώρας. Το 1935 η Βουλή των Ελλήνων μετακόμισε στα Παλαιά Ανάκτορα στην Πλατεία Συντάγματος, όπου λειτουργεί έκτοτε.


Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του Εθνικου Ιστορικού Μουσείου, τον Ιούνιο του 1962, μετά τη μεταστέγασή του στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Στην καρδιά του κτιρίου δεσπόζει η αίθουσα συνεδριάσεων της παλαιάς Βουλής και περιμετρικά της είναι στημένη η μόνιμη έκθεση του ΕΙΜ που συγκροτείται από αντιπροσωπευτικά εθνικά κειμήλια. Αναπτυγμένα με χρονολογική σειρά, διαγράφουν την ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους από την Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως, μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Βουλή τότε...Η αίθουσα της παλαιάς Βουλής σήμερα...Περπατώντας μέσα στο μουσείο είναι διάχυτη η ελληνική ιστορία. Αισθάνομαι έντονα το «άρωμα» αυτών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας, αλλά και των παλαιών πολιτικών που προσέφεραν έργο και θλίβομαι για το πως κατάντησαν τον τόπο μας οι νεότεροι «ηγέτες».

Μερικά από τα όπλα που βοήθησαν στην απελευθέρωση της χώρας μας.

Στις διάφορες αίθουσες ο επισκέπτης βλέπει ελληνικές σημαίες και λάφυρα από την Επανάσταση του 1821, καθώς επίσης και τον οπλισμό των αγωνιστών, κράνη και πανοπλίες της εποχής της Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας, ακρόπρωρα των πλοίων της Επανάστασης και δείγματα λαϊκής ξυλογλυπτικής, παράσημα ιστορικών προσώπων, σφραγίδες και νομίσματα, προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσώπων, αλλά και πλούσια ενδυματολογική συλλογή από στολές αγωνιστών, στρατιωτικών, λόγιων, ιεραρχών και τοπικές ενδυμασίες διαφόρων περιοχών του Ελληνισμού.

Σκαλισμένα στην άκρη της πλώρης, τα ακρόπρωρα κατασκευάζονταν στα καρνάγια των νησιών από έμπειρους καραβομαραγκούς. Παλαιότερα απεικόνιζαν μυθικά όντα της θάλασσας, γοργόνες και θρησκευτικές μορφές, ενώ στη συνέχεια πολεμιστές, ή πολίτες.

* Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 08.30 έως τις 14.30. Κάθε Κυριακή η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το επισκεφθεί κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου