Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Από το τρένο «είδα» τον φόνο

Μου τυχαίνει αρκετές φορές να παρακολουθώ τους ανθρώπους γύρω μου και να σκέφτομαι τι σταυρό μπορεί να κουβαλάνε, ποια να είναι η μέχρι τώρα πορεία τους, εάν τους περιμένει κανείς στο σπίτι για να φάνε ένα φαγάκι και να πουν τα νέα τους, να μοιραστούν τη ζωή... Σαν κι εμένα ήταν και η Ρέιτσελ, «Το κορίτσι του τρένου». Η ηρωίδα του βιβλίου της Πόλα Χόκινς που με συνεπήρε και δεν μπορούσα να σταματήσω να το διαβάζω: από το μετρό και το λεωφορείο, μέχρι στο σπίτι και στη θάλασσα.

Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι από την ανάγνωση ενός βιβλίου στην παραλία να βρεθείς εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, να διεισδύσεις στις ζωές των άλλων και να μπλεχτείς σε μια ιστορία θανάτου;

Η Ρέιτσελ παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα, και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Αρχίζει, μάλιστα, να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα από αυτά. «Τζες» και «Τζέισον» τους αποκαλεί. Η ζωή τους, στα δικά της μάτια, είναι τέλεια. Μακάρι να μπορούσε και η Ρέιτσελ να είναι τόσο ευτυχισμένη.

Κάθε φορά που το τρένο σταματά στον ίδιο σηματοδότη, η Ρέιτσελ «καρφώνεται» στο ίδιο σπίτι, στους ίδιους ενοίκους του, που τους θεωρεί δικούς της ανθρώπους και φαντάζεται τη ζωή τους.

Ωσπου μια μέρα βλέπει κάτι που τη σοκάρει. Κρατάει μόλις μία στιγμή μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το τρένο, αλλά είναι αρκετό. Κι αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα η Ρέιτσελ έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ζωής που παρακολουθούσε από μακριά. Τώρα ήρθε η ώρα να το καταλάβουν κι εκείνοι: είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κορίτσι του τρένου… Η Ρέιτσελ εισβάλει στη ζωή τους και τις ανατρέπει για πάντα. Η δολοφονία μιας γυναίκας στην περιοχή, δεν είναι αυτό που όλοι νομίζουν. Αλλά και η Ρέιτσελ εμπλέκεται με έναν τρόπο που ούτε η ίδια μπορεί να καταλάβει... Μπορεί να ελέγξει... Μπορεί να θυμηθεί...

Ο σταθμός στο Γουίτνι κρύβει πολλά μυστικά, αλλά και τον δολοφόνο που συγκλονίζει τη μικρή αυτή κοινότητα έξω από το Λονδίνο.

Το καταιγιστικό και γεμάτο ανατροπές θρίλερ με έκανε να ταυτιστώ με τους ήρωές του. Συμπόνεσα τη Ρέιτσελ, κατάλαβα τον πρώην άντρα της, Τομ, νευρίασα με την τωρινή γυναίκα του, Αννα, ένιωσα άσχημα για τη συγκάτοικο της Ρέιτσελ, την Κάθι, φοβήθηκα στο ανακριτικό γραφείο, έτρεμα με τον μεθυσμένο στον σταθμό του τρένου, συγκλονίστηκα όταν ανακάλυψαν το πτώμα μιας γυναίκας που γνώριζα.

Η συγγραφέας, Πόλα Χόκινς, έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενη για την τεράστια επιτυχία της πρώτης συγγραφικής της προσπάθειας.

* Το βιβλίο, που είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Χόκινς, κυκλοφορεί σε 39 χώρες και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Μέσα σε μόλις δύο μήνες τύπωσε 1.000.000 αντίτυπα, ενώ η Dreamworks έχει αναλάβει να το μεταφέρει σύντομα στη μεγάλη οθόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου