Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

ΓΟΥΑΟΥ, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Και τώρα τι;

Την Κυριακή 5 Ιουλίου ένας λαμπρός ήλιος θα ανατείλει σε όλη την Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί γύρω στους 30 βαθμούς και κάπου εκεί, στην καρδιά του καλοκαιριού οι περισσότεροι Ελληνες πολίτες θα βρεθούν μπροστά σε κάτι πρωτόγνωρο: ένα δημοψήφισμα. Θα φτάναμε ως εδώ, αναμενόμενο ήταν μετά από τόσους μήνες άκαρπης διαπραγμάτευσης. Τι κάνουμε όμως τώρα;


Ο περισσότερος κόσμος μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση: ναι μεν Ευρώπη και ευρώ, αλλά χωρίς αιματοχυσία. Φυσικά δεν ξέρω αν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει. Οταν είσαι χρεωμένος μέχρι τον λαιμό και δεν κάνεις τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, αλλά το γυρνάς -κυρίως- σε φοροκαταιγίδα, φυσικά κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να σε καλύψει. Και εννοείται πως όταν έχεις ανάγκη κάποιους δανειστές (τοκογλύφους, πες τους όπως θες) εκείνοι θα σε ξεζουμίσουν προς όφελός τους.


Βέβαια πως μπορείς να επιλέξεις εάν είσαι υπέρ ή κατά της πρότασης των δανειστών, όταν ουσιαστικά δεν γνωρίζεις ποια είναι αυτή, απέξω-απέξω ότι έχεις ακούσει. Από την άλλη πλευρά όμως, πέντε χρόνια τώρα ζούμε το ίδιο έργο, είτε επειδή οι ξένοι θέλουν να μας διαλύσουν, είτε επειδή εμείς δεν θέλουμε να αλλάξουμε πραγματικά και τορπιλίζουμε μόνοι μας τη χώρα συντηρώντας ένα μοντέλο που έχει ψοφήσει (είτε και τα δύο)!


Με τρομάζει το γεγονός ότι την ημέρα του δημοψηφίσματος, πολλοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν παραλία και βόλτα και όχι να πάρουν θέση. Κι έπειτα θα κρίνουν και θα σχολιάζουν τα όσα αποφάσισαν οι άλλοι για εκείνους. Φοβάμαι για την επόμενη ημέρα... Δεν γνωρίζω εάν συμφέρει τη χώρα μου, μία Ευρώπη και ένα ευρώ πάση θυσία, ή εάν ένας διαφορετικός δρόμος θα ήταν καλύτερος... Μακροπρόθεσμα πάντα. Διότι άμεσα και τα δύο φαντάζουν εφιαλτικά. Τις προσεχείς ημέρες θα ακούσουμε πολλά, θα τρομοκρατηθούμε, θα μας φανατίσουν, θα μας πολώσουν, θα μας διχάσουν. Και τον διχασμό ο Ελληνας τον έχει στο τσεπάκι του.


Σε μια χώρα με -ως επί το πλείστον- ανώριμους πολιτικά πολίτες που επηρεάζονται από το συναίσθημα και τον φανατισμό τους, που έχουν άποψη αν και παντελώς ανενημέρωτοι, που βλέπουν τα πάντα κομματικά και όχι εθνικά ίσως ένα δημοψήφισμα να είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι στα χέρια τους. Και κάπως έτσι θα ξημερώσει η 5η Ιουλίου. Μια μέρα που θα περάσει στη σύγχρονη ιστορία μας. Ως τι όμως, αυτό μένει να το δούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου