Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Θλίψη και δυσωδία

Πρέπει να είμαι από τους λίγους ανθρώπους που μου προκαλεί θλίψη η εικόνα των σκουπιδιών πεταμένα εδώ κι εκεί και όχι μες στους κάδους. Καθημερινά έρχομαι αντιμέτωπος με συνανθρώπους μας που παρατούν τα σκουπίδια τους όπου τους βολεύει, επειδή δεν θέλουν να κοπιάσουν λίγο και να τα εναποθέσουν στους (σωστούς) κάδους, αφού «εντάξει μωρέ πληρώνονται και οι σκουπιδιάρηδες και κάθονται»!


Πίσω από το παγκάκι της στάσης από την οποία παίρνω το λεωφορείο έχει στηθεί μια... αυτοδιαχειριζόμενη (λέξη που είναι και της μόδας) χωματερή! Ο καθένας πετά ό,τι του είναι άχρηστο, παρά το γεγονός ότι ο κάδος των απορριμάτων βρίσκεται μόλις ελάχιστα μέτρα πιο δίπλα και τον αδειάζουν συχνά, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία. Με εξοργίζει αυτό το πράγμα. Να βαριέσαι να κουνηθείς για να πράξεις το αυτονόητο δηλαδή. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που θα βάλουν μεν τα σκουπίδια τους στον κάδο, μόνο όμως αυτόν που βρίσκεται κοντά τους, ακόμη κι αν έχει ξεχειλίσει. Που να περπατήσεις τώρα δέκα μέτρα; Αφύσικο!


Στην Ελλάδα θεωρούμε πως ό,τι βρίσκεται έξω από το σπίτι μας, δεν μας ανήκει και φυσικά δεν το προσέχουμε, δεν το προστατεύουμε. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θα πετούσε κανείς σκουπίδια στο μπαλκόνι του; Θα έφτυνε τις τσίχλες του στο πάτωμα; Θα έσβηνε τα τσιγάρα του στις γλάστρες του; Γιατί λοιπόν το κάνουμε στο περιβάλλον μας; Εμείς ζούμε εδώ και συνήθως αυτά που βρωμίζουμε, αυτά θα ξαναδούμε την επόμενη ημέρα, αφού το πιο πιθανό είναι πως δεν θα μπορέσει να καθαρίσει κάποιος όλα τα απιθανά σημεία (μέχρι και σε φανάρι έχω δει σφηνωμένο σκουπίδι) που εμείς πετάμε τις βρωμιές μας.


Στεναχωριέμαι πραγματικά για το «επίπεδο» του πολιτισμού μας και πιο πολύ επειδή σε σχέση με παλαιότερα χρόνια τα πράγματα πλέον δείχνουν να έχουν ξεφύγει για τα καλά. Μακάρι να ήταν έτσι δομημένη η κοινωνία μας που αν σε έπιαναν να ρυπαίνεις να έπρεπε να υπηρετήσεις τους συμπολίτες σου μέσω προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.


Για έναν λαό που φέρεται «ψωνίστικα» και απαξιωτικά σε κάθε... δεύτερη δουλειά, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε τους παραβάτες να καθαρίζουν δρόμους, πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια κλπ. Και θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον διότι όταν θα την είχες πατήσει μία φορά, μετά δεν θα επέτρεπες στον διπλανό σου να μολύνει το περιβάλλον και θα τον έβαζες στη θέση του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου