Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Η ΕΡΤ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Το δις εξαμαρτείν (;)

Εκείνο το απόγευμα της 11ης Ιουνίου 2013 βρισκόμουν στο γραφείο. Αυτό που είχε ακουστεί από το μεσημέρι, ότι δηλαδή θα έκλειναν την ΕΡΤ, δεν το πίστευα. Οταν πια το είδα να συμβαίνει με τα ίδια μου τα μάτια, έπαθα σοκ. Πρωτάκουστο. Εννοείται πως η δημόσια τηλεόραση χρειαζόταν εξυγίανση και κάθαρση, σίγουρα όμως θα μπορούσε η τότε κυβέρνηση να το είχε κάνει με ανοιχτή την ΕΡΤ, αλλά σε περιορισμένη λειτουργία μέχρι να μπει μια τάξη. Βέβαια η εκάστοτε πολιτική ηγεσία δεν θέλει να βάλει σε τάξη καμία ΕΡΤ, όπως δεν θέλει να βάλει σε τάξη κανέναν δημόσιο τομέα. Η ΕΡΤ αποτελεί απλώς μια μικρογραφία του όλου συστήματος, του σαθρού αυτού... πράγματος που έχουμε κατασκευάσει για να βολέψουμε όσους μπορούμε και να ανακυκλωνόμαστε. Ετσι, ενώ έχει καταρρεύσει το σύμπαν, αυτό κρατιέται με νύχια και με δόντια άθικτο, έστω και με μειωμένα προνόμια. Μέχρι να σκάσει μια και καλή.


Οπως τόσα χρόνια με την κρίση δεν είδα σπουδαίες μεταρρυθμίσεις, πέραν της μείωσης μισθών και συντάξεων, της υπερφορολόγησης και της διάλυσης του ιδιωτικού τομέα, έτσι πιστεύω πως θα γίνει και τώρα με την ΕΡΤ. Αισθάνομαι πως θα βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές, με υπερκοστολογήσεις εκπομπών, μισθούς ατόμων που δεν θα εμφανίζονται καν για εργασία, ή που δεν θα αξίζουν τα χρήματα που θα παίρνουν, εξωτερικές παραγωγές από το πουθενά κλπ. Η κρίση ήταν μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει εκ βάθρων τις δομές της, να τα κάνει όλα από την αρχή, σωστά, μελετημένα, αξιοκρατικά. Δεν το έκανε και όταν πια αναγκαστεί να το κάνει θα είναι πλέον αργά. Ετσι και το μαύρο στη δημόσια τηλεόραση ήταν μια ευκαιρία για μια αλλαγή, για κάτι καινούργιο, κάτι νέο και σωστό. Μακάρι η νέα ΕΡΤ να αποτελέσει τη μικρογραφία της χώρας που θέλουμε να έχουμε και όχι αυτής που αξίζουμε σήμερα.


Την 11η Ιουνίου 2015, μια νέα ημέρα αρχίζει για την ελληνική δημόσια τηλεόραση, όχι όμως και για τη χώρα που φλερτάρει με τη διάλυση από το δωμάτιο μιας φτηνής εντατικής. Και όσο δεν τη βάζουμε στο χειρουργείο για να τη γιατρέψουμε, αλλά τη συντηρούμε με ορό, τότε απλώς επιβραδύνουμε τον θάνατό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου