Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Η νύχτα... μέρα

Το τεράστιο κτίριο στην παραλιακή λεωφόρο στο ύψος του δέλτα Φαλήρου δεσπόζει επιβλητικά σαν τείχος προστασίας της Αθήνας από τους... θαλασσινούς εισβολείς της! Θα μπορούσε να αποτελεί τα τείχη μιας σύγχρονης πόλης... Από το 2016 όμως, τότε που το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα ανοίξει και επίσημα για το κοινό, θα αποτελεί την πύλη στον πολιτισμό, αλλά και σε ένα ιδιαίτερα όμορφο πάρκο - ανάσα για το λεκανοπέδιο με δέντρα και φυτά της μεσογειακής χλωρίδας.


Αυτές τις ημέρες το πάρκο Σταύρος Νιάρχος άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στον κόσμο και με σύνθημα «Η νύχτα μέρα» ετοίμασε μια σειρά από εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αντανακλούν το πολυδιάστατο πρόγραμμά του που θα αναπτυχθεί με την επίσημη λειτουργία του χώρου σε μερικούς μήνες. Μουσική φωτογραφία, αρχιτεκτονική, αθλητισμός, περιβάλλον, δημιουργικά εργαστήρια, ολονύχτιες προβολές video art (Fireflies in the night), βραδινός αγώνας δρόμου, τέχνη, μαγεία και εκπλήξεις.


Ολα έχουν θέση σε αυτόν τον πολυχώρο έκτασης 170.000 τ.μ. που φιλοδοξεί να παντρέψει τις τέχνες και την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου θα στεγαστεί η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (http://www.nlg.gr/), ένας θεσμός που χρονολογείται από το 1832, σε έναν καινούργιο δημόσιο και προσβάσιμο σε όλους χώρο. Στο κτίριο αυτό θα βρει το νέο της σπίτι και η Εθνική Λυρική Σκηνή (http://www.nationalopera.gr/). Η υψηλών προδιαγραφών όπερα που θα μπορεί να φιλοξενήσει μια ποικιλία εκδηλώσεων (λυρικό θέατρο, μιούζικαλ, μπαλέτο συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις), είναι χωρητικότητας 1.400 θέσεων, ενώ θα υπάρξει και μια πειραματική σκηνή 400 θέσεων στην οποία θα πραγματοποιούνται μικρότερες παραγωγές. Το έργο -σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Renzo Piano- χρηματοδοτείται πλήρως από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μετά την ολοκλήρωσή του το 2016, θα παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και τη λειτουργία του.


Επισκέφθηκα το πάρκο, όπως άλλωστε έκαναν χιλιάδες άλλοι Αθηναίοι. Με εντυπωσίασε ο χώρος, πεντακάθαρος, προσεγμένος και άψογος αισθητικά. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι κάτι που παρατήρησα από την πρώτη στιγμή. Οι διοργανωτές κερνάνε τον κόσμο νερό και αναψυκτικό και απλώς ζητούν να σεβαστείς το πάρκο σβήνοντας τα τσιγάρα στα πήλινα δοχεία με την άμμο και πετώντας τα σκουπίδια στους ειδικούς κάδους (ανακύκλωσης και μη). Επιπλέον υπάρχει πρόσβαση και για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Η μυρωδιά από τις λεβάντες και το δεντρολίβανο ήταν μεθυστική. Αφού έκανα μια βόλτα σε όλους τους χώρους που επιτρεπόταν, απόλαυσα το αναψυκτικό μου συντροφιά με τζαζ μουσική κάτω από τον δροσερό και με καινούργιο φεγγάρι αττικό ουρανό.


Εννοείται πως φτάνουμε στο πάρκο με τα ΜΜΜ και καλύτερα είναι κάποιος να το προσεγγίσει από τη λεωφόρο Συγγρού, καθώς το τραμ αφήνει τον κόσμο μακριά και έχει αρκετό περπάτημα. Πάντως η βόλτα από την παραλία μέσω της Εσπλανάδας είναι εξαιρετική. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα Τρίτη 23 και αύριο Τετάρτη 24 Ιουνίου (18.00-06.00), ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες βραδιές τον Ιούλιο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κάντε κλικ στο: http://www.snfcc.org/countdown/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου