Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΥΡΙΝΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

Ξανά στις φλόγες

Ημουν δεν θα 'μουν πέντε χρόνων. Με τους δικούς μου κάναμε διακοπές στη Θάσο. Δεν θυμάμαι και πολλά, απλώς θυμάμαι τον μπαμπά μου να με ξυπνά μες στη νύχτα και να μου λέει να φύγουμε διότι καίγεται το νησί. Θολά έρχονται στον νου μου εικόνες από εκείνη τη βραδιά. Σκοτάδι και στο βάθος αυτό το πορτοκαλί χρώμα που όσο σε τρομάζει, άλλο τόσο μαγνητίζει το βλέμμα σου.


Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε μαθημένοι σε φωτιές. Από παιδί θυμάμαι να καίγεται η Χαλκιδική, τα νησιά μας, ο Υμηττός, τα βόρεια προάστια της Αθήνας (που από δάσος έγιναν σπίτια), η Πάρνηθα, η Πεντέλη, πριν από κάποια χρόνια η Ηλεία και σήμερα ο πύρινος εφιάλτης χτύπησε ξανά στην Πελοπόννησο, αυτήν τη φορά στη Λακωνία, στον Καρέα...


Μίλησα με φίλη που έχει συγγενείς και φίλους στην περιοχή. Ηταν καθοδόν για τη Νεάπολη. Μου είπε για τον πατέρα ενός φίλου της που -αν και πλησίαζε η φωτιά- παρέμεινε στο σπίτι του θέλοντας να το σώσει. Χαζομάρα, ίσως πουν κάποιοι. Οταν όμως έχει φτιάξει ένα σπίτι με κόπους και θυσίες πόσο εύκολα το εγκαταλείπεις; Σε μια εποχή που όλοι μας έχουμε χάσει τόσα πολλά, η ιδέα του να χάσεις το σπίτι σου σήμερα, που ξέρεις πως κανείς από την πολιτεία δεν θα σταθεί δίπλα σου, φαντάζει πιο εφιαλτική από ποτέ. Το σπίτι του κυρίου τελικά σώθηκε, το χωριό όμως μέσα από το οποίο πέρασε η φωτιά κάηκε σε μεγάλο βαθμό. Οι άνεμοι στην περιοχή είναι θυελλώδεις και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια.


Η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στις πυρκαγιές εξαιτίας των δικών μας λαθών, παίζουν φυσικά ρόλο και οι καιρικές συνθήκες. Πετάμε σκουπίδια και τσιγάρα όπου βρούμε, καίμε ξερά χόρτα στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας, έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, ενώ οι αντιπυρικές ζώνες στα εναπομείναντα δάση μας είναι ελάχιστες και κακοσυντηρημένες.


Μια διαλυμένη χώρα, όπως είναι σήμερα η Ελλάδα, είναι έρμαιο στον άνεμο, σχεδόν αφημένη στη μοίρα της. Ισως όμως να είναι και συμβολικό, αφού η Ελλάδα το έκανε στο παρελθόν, θα το κάνει και τώρα: να αναγεννηθεί από τις στάχτες της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου