Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015: vol.8

Στη Μονή Φιλοσόφου

Νότια της Δημητσάνας και μέσα στη χαράδρα του ποταμού Λούσιου βρίσκεται η Μονή Φιλοσόφου. Για να φτάσει κανείς εκεί θα χρειαστεί να διασχίσει έναν όχι και τόσο ομαλό δρόμο, το τοπίο της διαδρομής όμως δεν αφήνει κανέναν απογοητευμένο.


Είχα χρόνια να επισκεφθώ τη συγκεκριμένη μονή και είχα σχεδόν ξεχάσει την ομορφιά της φύσης, τη γαλήνη της περιοχής, την ηρεμία που «σπάει» μόνο ο ήχος από τα νερά του ποταμού. Φτάνοντας στον χώρο με σορτσάκια και κοντομάνικα -είχε προηγηθεί βουτιά στον Λούσιο ποταμό- (http://tobillog.blogspot.gr/2015/08/2015-vol1.html) οι άνθρωποι της μονής μας πέρασαν για τουρίστες. Οταν μιλήσαμε ελληνικά μας έδωσαν οδηγίες πρώτα να προσκυνήσουμε και μετά να περάσουμε στον χώρο υποδοχής για κέρασμα και... ενημέρωση.


Η Μονή Φιλοσόφου είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και αποτελείται από δύο μοναστηριακά συγκροτήματα, ένα παλαιό και ένα νέο, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Αρχικά οι επισκέπτες βρίσκονται στη νέα Μονή που ιδρύθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και βρίσκεται σε ομαλότερη θέση από την παλιά, που είναι μέσα σε μια σπηλιά μέσα στη χαράδρα του Λούσιου και την περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως «Κρυφό Σχολειό».


Το καθολικό της νέας Μονής έχει εμφανή τα σημάδια βανδαλισμού των Τούρκων στις τοιχογραφίες και οι μοναχοί τα έχουν αφήσει έτσι για να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες. Ο ναός (όπως διαβάζω στη Βικιπαίδεια) αγιογραφήθηκε το 1693 με δαπάνη του «Μαυραηδή-πασά Φαρμάκη» από τη Στεμνίτσα ο οποίος είχε εξισλαμισθεί, αλλά επανήλθε στο Χριστιανισμό επί Ενετοκρατίας. Απεικόνιση του χορηγού υπάρχει στη δυτική πλευρά του ναού (υπό τη μορφή τυπικού Ανατολίτη με βλοσυρό ύφος, πολυτελές ένδυμα και κομπολόι) δίπλα στην αγία Ελένη.


Βγαίνοντας από τον ναό, ένας μοναχός μας ενημέρωσε για την ιστορία της Μονής, σχεδόν βαριεστημένα, σαν να έλεγε κάποιο ποίημα σε γιορτή του Δημοτικού, μας κέρασε ένα τεράστιου μεγέθους λουκούμι και νερό και στη συνέχεια μας πρότεινε να αγοράσουμε εικόνες, κομποσκοίνια κλπ. για να ενισχύσουμε τη Μονή.


Κάποτε βγήκαμε στην πλακόστρωτη αυλή και κατευθυνθήκαμε προς την πόρτα που σε οδηγεί μες στη χαράδρα. Είχε φτάσει η ώρα να κατέβουμε στην παλαιά Μονή Φιλοσόφου, στο «Κρυφό Σχολειό»...
(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου