Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015: vol.9

Στο Κρυφό Σχολειό

Βγαίνοντας από τη Μονή Φιλοσόφου (http://tobillog.blogspot.gr/2015/08/2015-vol8.html), από το μικρό πορτάκι δίπλα στις καμπάνες, μπαίνεις σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Γίνεσαι μέρος της χαράδρας του Λούσιου, κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Ακολουθώντας το μονοπάτι σε μερικά λεπτά βρίσκεσαι στην Παλαιά Μονή Φιλοσόφου, που είναι ευρύτερα γνωστή ως «Κρυφό Σχολειό».


Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο και ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Το όνομά της προέρχεται από τον ιδρυτή της, τον Δημητσανίτη Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, τον επονομαζόμενο «φιλόσοφο», έναν διανοούμενο και πρόσωπο της αυλής του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Χτισμένη το 963 μ.Χ. γνωρίζει μεγάλη ακμή τον 17ο αιώνα και δεν εγκαταλείπεται όταν το 1691 χτίζεται η νέα Μονή.


 
Το «Κρυφό Σχολειό», βρίσκεται στον ιερό βράχο της Μονόπορης, στη δυτική πλευρά της χαράδρας του Λούσιου, σε ύψος 200 μ. από την κοίτη του ποταμού. Ηταν χτισμένο στο εσωτερικό μιας σπηλιάς, πάνω από μια απόκρημνη χαράδρα και σήμερα σώζεται μόνο ένα μικρό εκκλησάκι Βυζαντινής τεχνοτροπίας του 10ου αιώνα με τις αξιόλογες τοιχογραφίες του.Από την υπόλοιπη μονή σώζονται μόνο ερείπια κελιών και άλλων κτισμάτων, καθώς και μια στέρνα. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί λειτουργούσε σχολείο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που εξελίχθηκε σε σημαντική σχολή (μαθητεύσαν εβδομήντα αρχιερείς και επτά Πατριάρχες) η οποία λειτούργησε ως το 1764 οπότε και μεταφέρθηκε στη Δημητσάνα.

 

Οσο βρίσκεσαι στον χώρο δεν μπορείς παρά να σκεφτείς τα όσα συνέβησαν εδώ χιλιάδες χρόνια πριν. Από ψηλά, η θέα προς το φαράγγι σου κόβει την ανάσα. Την παράσταση όμως κλέβουν τα βότανα. Η επιστροφή μας λοιπόν προς τη νέα Μονή ήταν γεμάτη... φασκόμηλο.


Σχεδόν σε όλη τη διαδρομή το φασκόμηλο βρίσκεται σε αφθονία πλάι σου και σχεδόν σε καλεί να το πάρεις μαζί σου για τις κρύες νύχτες του χειμώνα που έρχεται... Φτιάχνω ένα ματσάκι και συνεχίζω τη μαγευτική αυτή πεζοπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου