Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΓΟΥΙΛΙΣ ΧΑΒΙΛΑΝΤ ΚΑΡΙΕΡ

Ο... μπαμπάς του κλιματιστικού

Τις προάλλες τι σκεφτόμουν πάλι; Το πόσο τεράστια εφεύρεση είναι ο κλιματισμός. Καθόμουν στον καύσωνα και τη ζέστη και έσταζα, έμπαινα μες στο σπίτι και... ανάσα! Κι εκεί που ανάσαινα όλος χαρά και ευδαιμονία μου ήρθε στο μυαλό ο εφευρέτης του κλιματιστικού. Ποιος ήταν άραγε; Αντρας ή γυναίκα; Μπήκα στο Ιντερνετ να το ψάξω. Σύμφωνα λοιπόν με τη Wikipedia «το 1902 εφευρέθηκε στη Νέα Υόρκη το πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό κλιματιστικό από τον Γουίλις Χάβιλαντ Κάριερ.

Ο Γουίλις Χάβιλαντ Κάριερ θεωρείται ο «πατέρας» των κλιματιστικών.

Σχεδιασμένη για να βελτιώνει τη διαδικασία ελέγχου παραγωγής σε ένα εργοστάσιο εκτύπωσης, η εφεύρεση αυτή δεν ρύθμιζε μόνο τη θερμοκρασία, αλλά και την υγρασία. Η χαμηλή θερμότητα και η υγρασία χρειαζόντουσαν για να συμβάλλουν στη διατήρηση των διαστάσεων του χαρτιού και την εξισορρόπηση των μελανιών. Αργότερα η τεχνολογία του Κάριερ εφαρμόστηκε για την αύξηση της παραγωγικότητας στον εργασιακό χώρο και ιδρύθηκε η Εταιρεία Κλιματισμού Carrier Αμερικής για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Με την πάροδο του χρόνου ο κλιματισμός άρχισε να χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της άνεσης σε σπίτια και οχήματα. Οι πωλήσεις κατοικιών διευρύνθηκαν σημαντικά κατά τη δεκαετία του 1950».

Τα κλιματιστικά έκαναν τις νοικοκυρές στις ΗΠΑ να μην είναι πια σε... απόγνωση!

Σήμερα τα κλιματιστικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πολλοί βέβαια παραπονούνται πως ξηραίνουν τον χώρο και τη μύτη τους. Παθαίνουν ψύξεις, δεν μπορούν να γυρίσουν τα σβερκάκια τους, πονάει ο λαιμός τους και άλλα τέτοια... όμορφα. Υπάρχει φυσικά λύση. Αν το κλιματιστικό δεν βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με σένα, η γλυκιά δροσιά που έρχεται στον χώρο σου είναι το κάτι άλλο. Γι' αυτό κι εγώ πάντα θα αγαπώ τον Γουίλις και μάλιστα θα προτείνω από το ΜΠΙΛόγκ να θεσπίσουμε και την παγκόσμια ημέρα του... Αγίου Κάριερ! Μεγάλη η χάρη σου λεβέντη μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου