Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ανθρωποι και μυρμήγκια

Ηρθαν τα πρωτοβρόχια και τα μυρμήγκια σαν τρελά τρέχουν εδώ κι εκεί για να μαζέψουν ότι έπεσε από τα δέντρα και να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν από τον Χειμώνα. Τα μικρά αυτά πλασματάκια ήταν πάντα εργατικά, απλώς σήμερα περπατώντας σε ένα αστικό δασάκι τα είδα πιο φορτσάτα από ποτέ, ίσως επειδή ξέρουν πολύ καλά πως σε μερικές ώρες θα ξαναπιάσει βροχή και θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στις φωλιές τους με τα... ψώνια τους.


Αυτές οι φωλιές! Εργα τέχνης! Με το μαλακό χώμα να σχηματίζει βουναλάκι πάνω από την είσοδο κατορθώνουν να κρατούν το νερό της βροχής εκτός. Αν όμως πιάσει δυνατή καταιγίδα ενδεχομένως οι στοές τους να πλημμυρίζουν και τα μυρμήγκια να κινδυνεύουν. Φαντάζομαι αυτές τις φωλιές γεμάτες μικρούς θαλάμους όπου κοιμούνται τα πλασματάκια και μια μεγάλη αίθουσα - αποθήκη για τα τρόφιμα που μάζεψαν από την Ανοιξη. Μια φορά όταν ήμουν παιδί είχα σηκώσει μια πλάκα στον κήπο μας και είδα μια τέτοια φωλιά. Ηταν γεμάτη διαδρόμους και σε διάφορα σημεία της είχε καρπούς και σπόρια. Την ξανάκλεισα προσεκτικά και ελπίζω να μην τους έκανα καμία ζημιά.


Και όσο τα μυρμήγκια προετοιμάζονται για τον Χειμώνα και εμείς στα ασφαλή προάστια αγοράζουμε τα ξύλα για το τζάκι μας, υπάρχουν κάτι ψυχές που άφησαν τα πάντα πίσω στην πατρίδα τους και ήρθαν στην Ευρώπη, αρχικά για να ζήσουν κι έπειτα για να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο. Και όταν βρέχει, ως άλλα μυρμήγκια, κατεβαίνουν στους σταθμούς του ηλεκτρικού για να προφυλαχθούν. Μόνη διαφορά; Για τους μετανάστες οι «φωλιές» αυτές είναι προσωρινές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου