Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Λάβε τα μέτρα σου

Μπαίνουμε στην εποχή των μεγάλων βροχοπτώσεων, μιας και από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα χτυπούν κατά «παράδοση» ανελέητα τη χώρα. Τις προσεχείς ώρες αναμένεται κύμα κακοκαιρίας κυρίως σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, καλό όμως είναι όλοι μας να γνωρίζουμε τα... αυτονόητα. Διότι τη δύσκολη στιγμή μια βλακεία μπορεί να μας στοιχίσει πολύ ακριβά.


Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες για τους πολίτες σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων. Οι κάτοικοι των περιοχών όπου θα ξεσπάσουν τα επικίνδυνα φαινόμενα πρέπει:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά (δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, άλλωστε το κράτος είμαστε ΕΜΕΙΣ).


• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους (τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την ίδια μας τη ζωή, όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν).
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.


• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.


Μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται αστεία και αυτονόητα, πόσος κόσμος όμως χάνει τη ζωή του ή προκαλεί τον θάνατο άλλων από αμέλεια; Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου