Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Ο ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ ΣΤΟ... ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Ζήσε παντού

Είσαι κάτοικος της Αθήνας; Θες να αλλάξεις κάτι στην πολυκατοικία σου; Φαντάζεσαι τον ακάλυπτο σαν μια κρυμμένη όαση; Πήρε το μάτι μου μια πολύ ωραία πρωτοβουλία -το Akalyptos 2.0- που αν τελικά αγκαλιαστεί από τους Αθηναίους και προχωρήσει, τότε θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο μένουμε στην πρωτεύουσα. Η ιδέα της Urbego* είναι πολύ απλή: οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Ζώμας και η Μάρα Παπαβασιλείου** (που εκπροσωπούν την Urbego στην Ελλάδα) καλούν όλους τους κατοίκους της Αθήνας να τολμήσουν και να αλλάξουν τη ζωή τους. Να μεταμορφώσουν μαζί με τους γείτονες τους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών τους δημιουργώντας μια νέα κρυφή πράσινη και χαλαρή πόλη μέσα στη γκρι και πολύβουη πόλη.

Ο ακάλυπτος πριν...

...και ο ακάλυπτος όπως θα μπορούσε να γίνει μετά!

Ο ακάλυπτος, είναι ο χώρος που νομοθετικά δεν χτίζεται. Ένας χώρος που μερικές φορές ανήκει σε έναν. Άλλες πάλι μπορεί να τον μοιράζονται δύο. Συνήθως όμως δεν τον χρησιμοποιεί κανείς. Παραμένει ένα κομμάτι αφημένο, πολλές φόρες βρώμικο, απεριποίητο. Λίγες πολυκατοικίες έχουν πράσινους ακάλυπτους και πάλι εκεί δεν μαζεύεται κανείς, να τους κάνει σαν μια μικρή πλατεία, τόπο συνάντησης. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσαμε να βάλουμε τους ακάλυπτους μες στη ζωή μας;


Αν ενδιαφέρεστε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
1) Βρείτε τους γείτονές σας και σκεφθείτε την πιθανότητα να ενοποιήσετε τους ακάλυπτους που συνορεύουν!
2) Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής μέχρι 20/12/2015!
3) Νέοι αρχιτέκτονες θα σας βοηθήσουν να κάνετε το όνειρο πραγματικότητα! Δηλώστε συμμετοχή και μπορεί σύντομα και η δική σας ζωή να πάρει... ανάσα!


* Η Urbego είναι μια διεθνής ομάδα που αποτελείται από νέους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, που στόχο έχουν να προσφέρουν άμεσες λύσεις σε θέματα που αφορούν στην πόλη, στον δημόσιο χώρο και στο πώς ζούμε μαζί. Η συμμετοχή των κατοίκων αποτελεί βασικό παράγοντα σε όλες τις προτάσεις και τις υλοποιήσεις της ομάδας, που έχει οργανώσει αντίστοιχα εργαστήρια στο Παρίσι, στα Τίρανα, στη Βενετία κλπ.

** Ο Αλέξανδρος Ζώμας και η Μάρα Παπαβασιλείου είναι νέοι αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, έχοντας ιδρύσει την ομάδα «μΜ». Ασχολούνται με θέματα που αφορούν στον ρόλο της αρχιτεκτονικής στην καθημερινότητα, στις διαδικασίες ενεργοποίησης του δημόσιου χώρου μέσα από εφήμερες ή μόνιμες δράσεις, αλλά κυρίως μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών. Αποτελούν τον κόμβο του δικτύου Urbego στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου