Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

«ΞΕΝΟΙ» ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ

Το μετρό μας φέρνει κοντά

Η γραμμή 2 «Ανθούπολη - Ελληνικό» ενώνει δύο εντελώς διαφορετικές άκρες της Αθήνας, από βορρά προς νότο. Θα έλεγε κανείς πως σε μια σχετικά μικρή πόλη οι διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους θα ήταν ελάχιστες. Ισως φαινομενικά έτσι να είναι. Κάνοντας όμως αυτό το ταξίδι από Ανθούπολη προς Ελληνικό το μάτι μου κατέγραψε συμπεριφορές και νοοτροπίες διαφορετικές ανά δήμο, ανά περιοχή, σχεδόν ανά σταθμό!


Κάθε φορά που άνοιγαν οι πόρτες έμπαινε κι έβγαινε κόσμος με εντελώς άλλη «διαδρομή», άλλον «προορισμό» από εμένα. Ενδιαφέρον θα είχε να καθίσουμε όλοι μαζί και να πιάσουμε μια κουβέντα για θέματα της καθημερινότητας. Να ανταλλάξουμε απόψεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, να βρούμε όμως και κάποια κοινά σημεία. Ακόμη μεγαλύτερες διαφορές συναντά κανείς στη γραμμή 3 «Αγία Μαρίνα - Δουκίσσης Πλακεντίας/Αεροδρόμιο», ενώ ο κόσμος διαφοροποιείται εντελώς στη γραμμή 1 «Πειραιάς - Κηφισιά», στον γνωστό μας Ηλεκτρικό.


Τι περίεργο ε; Να μένουμε όλοι μας στην ίδια πόλη, να μας χωρίζουν μερικά χιλιόμετρα, να μοιάζουμε τόσο ίδιοι κι όμως να είμαστε τόσο διαφορετικοί. Σε μυαλό, σε νοοτροπία, σε εμφάνιση, σε συμπεριφορά. Και πόσο τελικά αυτές οι διαφορές μας είναι που κάνουν την Αθήνα τόσο ξεχωριστή. Ενα μίγμα ανθρώπων, κουλτούρας και πολιτισμού που μπορεί και να μην σε βρίσκουν πάντα σύμφωνο, όμως συνθέτουν ένα παζλ που απλώς σταματάς και το θαυμάζεις! Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Δεν πρέπει να κάνεις και αλλιώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου