Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΟ... ΔΑΚΡΥ

Τροχοσπιτάκι μια σταλιά

Μια μόδα που μας έρχεται από τη δεκαετία του '30 επανακάμπτει στις ΗΠΑ και χαρίζει... δάκρυα χαράς στους λάτρεις του κάμπινγκ, της περιπέτειας και της εξοχής. Είναι το τροχόσπιτο Teardrop (δάκρυ) που γεννήθηκε το 1930 και για περίπου 30 χρόνια παρέμεινε δημοφιλές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Νομίζω πως και στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν κάποια στιγμή το '80 κάτι τόσο μικρά τροχόσπιτα, αλλά ίσως θυμάμαι λάθος.


Ηταν κατασκευασμένο από κόντρα πλακέ με ορθοστάτες από σκληρό ξύλο και χώρο για να κοιμηθούν δύο ενήλικες, ενώ υπήρχε και κουζίνα στο πίσω μέρος του. Από το 1960 και για τα επόμενα 30 χρόνια οι κάμπερς του γύρισαν την πλάτη για να επιστρέψει εκ νέου στη μόδα από το 1990, ενώ τα τελευταία χρόνια γνωρίζει και πάλι αλματώδη δημοτικότητα.


Το ρυμουλκούμενο δάκρυ είναι συνήθως λιγότερο από 2 μέτρα σε πλάτος, 3 μέτρα σε μήκος και 1,5 μέτρο σε ύψος. Ζυγίζει περίπου 450 κιλά και έτσι οποιοδήποτε όχημα μπορεί να το τραβήξει με την κατανάλωση καυσίμου να επηρεάζεται πολύ λίγο.


Στο εσωτερικό του μπορούν να κοιμηθούν άνετα δύο άτομα, ενώ υπάρχουν χώροι αποθήκευσης ρούχων και αντικειμένων. Στο πίσω μέρος δεν θα βρεις το τυπικό πορτ μπαγκάζ, αλλά μια πόρτα που όταν την ανοίγεις αντικρίζεις μια κουζίνα με ντουλάπια, νεροχύτη, φουρνάκι, ψυγείο ακόμη και τηλεόραση! Αμέ! Τα καταπληκτικά αυτά τρέιλερ έχουν και ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχεται από μια ειδική μπαταρία οπότε είναι σαν μικρές αυτόνομες τουριστικές μονάδες.


Σε έναν τόσο μικρό χώρο φυσικά ΔΕΝ υπάρχει τουαλέτα, ούτε ντους και οι χρήστες τους, όπως λένε χαριτολογώντας, κάνουν την ανάγκη τους είτε σε κοντινά εστιατόρια και καφέ, είτε στη φύση με υπέροχη κάθε φορά θέα (αυτό που εμείς λέμε: χέσε ψηλά κι αγνάντευε)!


Οι φίλοι των Teardrop ανά την Αμερική οργανώνονται σε ομάδες και στήνουν εκδηλώσεις απολαμβάνοντας τον όμορφο αυτό τρόπο ζωής στις διακοπές τους και όχι μόνο. Στη χώρα μας υπάρχει 
εταιρία που κατασκευάζει τέτοια τροχοσπιτάκια βάσει των αναγκών του κάθε πελάτη. Το κόστος του τρέιλερ είναι 1000 ευρώ συν τα όσα θα στοιχήσει ο σκελετός που θα επιλέξει ο καθένας και τα υλικά που θα τοποθετήσει εντός του Teardrop.


Υπάρχουν και εκείνοι που μένουν μόνιμα σε τέτοια μικρά τρέιλερ - σπιτάκια. Εχουν εντοπιστεί... πληθυσμοί σε Αμερική, Ευρώπη, Ισραήλ, Νότιο Αφρική, Νέα Ζηλανδία. Στην Αυστραλία είναι τόσο μεγάλη η δημοτικότητά τους που υπάρχουν ειδικά κάμπινγκ για τέτοια τροχοσπιτάκια! Ζηλεύω πολύ. Θα ήθελα σύντομα, χειμώνα ή καλοκαίρι να κάνω ένα μικρό τουρ ανά την Ελλάδα με ένα τέτοιο «Δάκρυ»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου