Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ

Παραίτηση, ή ανάκαμψη;

Αν δεν έχεις απολυθεί ποτέ από μια δουλειά και δεν έχεις αντιμετωπίσει το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας και τα βλέμματα των άλλων που αλλάζουν, ίσως δεν έχεις ζήσει τίποτα. Παρακολούθησα το έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη «Η απολυμένη» με την Κατερίνα Διδασκάλου * και στο μυαλό μου ήρθαν σκηνές που έζησα πρόσφατα.


Οταν τελειώνει μια δουλειά (και δυστυχώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας το βιώνουν αυτό) πας σπίτι σου και... τέλος. Νιώθεις φριχτά, αισθάνεσαι απόρριψη, παραίτηση, ότι δεν αξίζεις, ότι σε πέταξαν... Οσο περνά ο καιρός συνειδητοποιείς πως όταν δεν είσαι ο τάδε από τη δείνα εργασία δεν είσαι τίποτα. Το βίωσα κι εγώ αυτό. Υπήρχαν μέρες που με πήρε από κάτω. Που δεν είχα λόγω να σηκωθώ από το κρεβάτι. Είχα παραιτηθεί από τους ανθρώπους και τη ζωή. Η περίοδος της ανεργίας σε κάνει να δεις τη ζωή σου κατάματα. Ευτυχώς για εμένα η περίοδος αυτή δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα.


Τρέμω τι σημαίνει να είσαι μακροχρόνια άνεργος. Να συνηθίσεις στην ιδέα πως από δω και μπρος αυτό θα είσαι. Ενας άνθρωπος δίχως όνειρα, δίχως όρεξη για δημιουργία. Που θα βλέπεις τις ημέρες απλώς να περνούν. Χρειάζεται να σπρώξεις τον εαυτό σου για να μπει και πάλι στο παιχνίδι. Και να ασχοληθεί με κάτι, όχι απαραίτητα με το αντικείμενο εργασίας που μέχρι σήμερα ήξερε. Να γραφτεί στα δωρεάν σεμινάρια των δήμων, να αποκτήσει ενδιαφέροντα, να βγει από το καβούκι του. Ο εγκλεισμός και η παραίτηση δεν βοηθούν, σε ρίχνουν ακόμη πιο κάτω.


Μόνο όταν βγεις εκεί έξω και κοιτάξεις κατάματα την κοινωνία, μόνο τότε έχεις ελπίδα να αφήσεις πίσω σου το παλιό και να ανοίξεις την αγκαλιά σου για το καινούργιο. Είναι δύσκολο, δεν λέω. Ομως η ανανέωση θα φέρει στο μυαλό ιδέες και γνωριμίες που ίσως σε οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο. Κινητοποίηση, δράση, θετική σκέψη και ενέργεια...


* «Η απολυμένη» παρουσιάζει την ιστορία της Μαριέτας, μιας δημοσιογράφου με κοσμική στήλη που όταν χάνει τη δουλειά της διαπιστώνει πως η απώλεια της εργασίας ήταν μόνο ένα μικρό πρόβλημα αφού ουσιαστικά ήταν απολυμένη από την ίδια τη ζωή! Το έργο -με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Διδασκάλου- ανεβαίνει στο θέατρο «Βρετάνια» κάθε Δευτέρα (19.30) και Τρίτη (21.00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου