Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ

Ενα κτίριο - ιστορία

Στέκεται αρκετά μέτρα από τη θάλασσα, όμως δεν είναι ορατός από την παραλιακή λεωφόρο, ενώ δεν τον παρατηρείς εύκολα ούτε από την Εθνική, αφού οδηγείς με μεγάλη ταχύτητα. Ο Ατμοηλεκτρικός Ηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) Νέου Φαλήρου είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο -που σταμάτησε τη λειτουργία του το 1972- έχει «περάσει» πολλά και θα μπορούσε να μας διηγηθεί απίστευτες ιστορίες. Βρίσκεται στη δυτική όχθη του Κηφισού ποταμού και είναι ένα διατηρητέο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.


Η ανέγερση του κεντρικού κτιρίου ξεκίνησε το 1869. Το 1889 ξεκίνησε η ηλεκτροδότηση της Αθήνας. Δέκα χρόνια αργότερα ιδρύθηκε η Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρία (ΕΗΕ). Το 1903 δημιουργήθηκε ο ΑΗΣ Φαλήρου και τρία χρόνια μετά ηλεκτροδοτήθηκε ο σιδηρόδρομος Αθηνών - Πειραιώς, ενώ ξεκίνησε και η παροχή ρεύματος σε βιομηχανίες της περιοχής. Είναι τότε που ξεκινούσε η περίοδος της παρακμής για το άλλοτε τουριστικό Νέο Φάληρο, αφού η μόλυνση του περιβάλλοντος θα έδιωχνε κάτοικους και παραθεριστές.


Το 1927 δημιουργήθηκε ένας μεγαλύτερος σταθμός στο Κερατσίνι και έτσι ο ΑΗΣ Φαλήρου πέρασε σε δεύτερη μοίρα. η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1953, αλλά χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια να ενσωματώσει στο δίκτυό της τις διάσπαρτες ανά την Ελλάδα ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Το 1986 το εργοστάσιο κυρήχθηκε ως διατηρητέο μνημείο και έκτοτε στον χώρο διοργανώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να γίνει αλλαγή χρήσης του και ανάπλαση κάτι που για την ώρα έχει μείνει στα χαρτιά.


Στο οικόπεδο έκτασης 22.150 τ.μ. υπάρχουν ακίνητα συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ. και σήμερα λειτουργεί ως σχολή εκπαίδευσης των εργαζομένων της ΔΕΗ. Εντός του εργοστασίου έχουν γυριστεί σκηνές της ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου