Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

ΠΙΚΑΣΟ - ΚΟΚΤΩ: ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού

Από το Μουσείο Pablo Picasso Münster και τη Συλλογή Γιάννη Κονταξόπουλου κατευθείαν στην καρδιά της Αθήνας. Ο Πάμπλο Πικάσο συναντά τον Ζαν Κοκτώ στο Ιδρυμα Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9) και το κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά έργα των καλλιτεχνών που σημάδεψαν ένα ολόκληρο κίνημα, μια ολόκληρη εποχή και γιατί όχι ακόμη και το σήμερα.


190 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, κεραμικής και καλλιτεχνικών εκδόσεων παρουσιάζονται στη θεματική αυτή έκθεση των δύο μεγάλων πρωτεργατών του μοντερνισμού και ο Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς εξηγεί: «Η ειλικρινής φιλία και η δύναμη της αντιστικτικής έμπνευσης και αφήγησης όριζε τη σχέση των δύο μεγάλων καινοτόμων του μοντερνισμού, που, με το πολύτροπο έργο τους, σημάδεψαν τη μοίρα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και κατέκτησαν τη θέση τους στην ιστορία του μέλλοντος. Στην ποικιλομορφία του εικαστικού τους έργου, ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική και σκηνογραφία εμπεριέχουν δυναμικά το έλλογο και το άλογο, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, ανατρεπτικές σχέσεις με τη ζωή και την πραγματικότητά της. Έτσι, μέσα από το αιρετικό τους πνεύμα, αποκαλύπτεται η αυθεντικότητα, η ευθύτητα και η οξεία διάνοιά τους, που στοιχειώνονται από γόνιμες και γονιμοποιείς ιδέες.Ο ένας γεννημένος στη Μάλαγα της Ανδαλουσίας το 1881 και ο άλλος στο Μαιζόν–Λαφφίτ, σ’ ένα χωριουδάκι έξω από το Παρίσι, οκτώ χρόνια αργότερα, το 1889, κατάφεραν να απλώσουν τη σκέψη και τη δράση τους πέρα από τα όρια του τόπου τους, στην οικουμενικότητα της τέχνης. Το έργο τους, με τις βαθιές και διορατικές αλήθειες, έχει μια πολύπλοκη σχέση με την τέχνη, αφού με την ιδιοφυΐα τους ορίζουν την προσφορά τους στην εδραίωσή του μοντερνισμού. Κοινό δε σημείο αναφοράς τους, είναι η αποδοχή της ευνοϊκής επίδρασης του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος στη δουλειά τους. Ο Πικάσο και ο Κοκτώ με το συνολικό τους έργο μάχονται τους ευτελείς σκοπούς, την αμάθεια, κάθε τι υποκριτικό και πουριτανικό, φαύλο και ατελές. Έτσι, η τέχνη τους είναι όλο ζωή, γεμάτη από ερωτήματα και αινίγματα, τα οποία δεν μας απωθούν, αλλά αντίθετα μας παρωθούν πέρα από τις συμπτώσεις, τις τυχαίες συνευρέσεις της ζωής και του αναπόφευκτου της Μοίρας. Το έργο τους ανήκει στο αύριο, αφού συνεχίζει να συναρπάζει, φέρνοντας στο φως, με σοφία και μεγαλείο, τα σημαντικά και τα μεγάλα θέματα της ζωής».
 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016 και μπορείτε να την επισκεφθείτε καθημερινά 10.00 - 18.00 (την Πέμπτη μέχρι τις 20.00). Η είσοδος για το κοινό κοστίζει 7€, 4€ (άνω των 65, φοιτητές), ενώ οι άνεργοι μπαίνουν δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου