Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Αν ήμουν θετικός/ή στον HIV

Μπορώ να σε φιλήσω; Μπορώ να φέρω στον κόσμο ένα υγιές παιδί; Μπορώ να έχω φίλους δίπλα μου που δεν με φοβούνται; Χμμ... Εύκολες ερωτήσεις, δύσκολες απαντήσεις. Ειδικά εάν το άτομο που έχουμε απέναντί μας και μάς ρωτά είναι οροθετικό.


Μια πολύ έξυπνη καμπάνια «τρέχει» αυτές τις ημέρες στην πόλη (την είδα στο μετρό) και μας βάζει όλους στη θέση μας. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) η μη κυβερνητική οργάνωση «Κέντρο Ζωής» μας καλεί να βάλουμε ΣΤΟΠ στο στίγμα και να στηρίξουμε τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS.


Η καμπάνια με τίτλο «Αν ήμουν θετικός/ή» έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού σχετικά με το HIV/AIDS και ειδικότερα το κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με αυτό.
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος, η Μαρία Μπακοδήμου, ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών, η Βίκυ Αρβανίτη, η Αννα Κουρουπού, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η Βίκυ Καγιά, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Μιχάλης Μουρούτσος, η Καίτη Γαρμπή και ο Παύλος Μάμαλος ρωτούν τους επιβάτες των μέσων μεταφοράς της Αθήνας εάν θα τους είχαν στη ζωή τους στην περίπτωση που ήταν φορείς του ιού. Τι απαντάς; Σίγουρα ΝΑΙ, εφόσον το θέμα δεν βρίσκεται στο άμεσο περιβάλλον σου. Πόσες φορές άλλα λέμε όταν είμαστε έξω από τον χορό και άλλα πράττουμε όταν κάτι ανάλογο χτυπά την πόρτα μας.


Με την συμμετοχή οικείων -στο ευρύ κοινό- προσώπων, το «Κέντρο Ζωής» προσκαλεί τον αποδέκτη του μηνύματος ουσιαστικά να σκεφτεί και να προβληματιστεί για το αν μπορεί ένα οροθετικό άτομο να είναι ενεργό και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ετικέτες, χωρίς φόβο. Όλοι μαζί συγκροτούμε μια ομάδα που συμβολικά επιχειρεί να παρέμβει με δυναμισμό στην κοινή γνώμη υποστηρίζοντας το τρίπτυχο ενημέρωση – πρόληψη – εκπαίδευση.

Θυμάμαι πριν από περίπου 28 χρόνια, τότε που ο ιός είχε μόλις γίνει ευρέως γνωστός μια κυρία στην πολυκατοικία μας είχε πει στη μητέρα μου πως σε ένα διαφορετικό ντουλάπι έχει τα ποτήρια τα... εϊτζιάρικα για όλους όσοι πάνε στο σπίτι της (εργάτες κλπ) και δεν τους γνωρίζει. Θα μου πεις τότε δεν ήμασταν ενημερωμένοι όσο σήμερα και φοβόμασταν πως το AIDS κολλά με το παραμικρό. Σήμερα όμως; Εχουμε δικαιολογία; Ρίξε μια ματιά στις αφίσες και απάντησε με ειλικρίνεια μέσα σου: εσύ πως θα φερόσουν εάν ένα άτομο της οικογένειάς σου ή του στενού σου κύκλου, σού έλεγε πως είναι φορέας; Θα άλλαζε κάτι, θα άλλαζε τα πάντα, ή θα ήταν σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα; Απάντα με ειλικρίνεια όμως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου