Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΑΓΑΣ: «WONDERFUL CIRCUS»

Ενα μελαγχολικό παραμύθι

Δύο πολύχρωμοι κλόουν ξεκινούν τη διαδρομή τους στη ζωή κυνηγώντας την ομορφιά, τη νεότητα, την ευτυχία. Στον δρόμο τους θα συναντήσουν αρκετά εμπόδια, θα συγκινηθούν, όμως δεν θα χάσουν το χαμόγελό τους. Το Εθνικό Θέατρο της Πράγας παρουσιάζει στο θέατρο Badminton, αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το «Wonderful Circus», που έχουν λατρέψει ήδη εκατομμύρια επισκέπτες στην πιο ονειρική πόλη της Ευρώπης! Πρόκειται για μια παράσταση της Laterna Μagika (Λατέρνα Μάτζικα), της ομάδας που άλλαξε το πρόσωπο του τσέχικου θεάτρου! Το «Wonderful Circus» («Kouzelný Cirkus» στα τσέχικα) είναι ένα σουρεαλιστικό παραμύθι γεμάτο εκρηκτική φαντασία, που από το 1977 που πρωτοπαρουσιάστηκε συνεχίζει να μαγεύει χιλιάδες θεατές, τόσο στην Πράγα, όπου παίζεται αδιάκοπα εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια, όσο και σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, το έργο έχει συμπληρώσει περισσότερες από 6.000 παραστάσεις στην Τσεχία κι έχει ταξιδέψει σε πάνω από πενήντα πόλεις σε δεκαέξι χώρες, αποτελώντας μακράν την πιο δημοφιλή δημιουργία της Laterna Magika.


Συνδυάζοντας χορό, Μαύρο Θέατρο, πανοραμικές κινηματογραφικές προβολές, παντομίμα και μαριονέτες, το «Wonderful Circus» αφηγείται την ιστορία δύο κλόουν, οι οποίοι ξεπηδούν μέσα από ένα αυγό και περιπλανώνται αναζητώντας την ομορφιά και την αιώνια νεότητα. Ταυτόχρονα, καλούνται να αποφύγουν τις παγίδες που στήνει ο Γητευτής, ο πανούργος δημιουργός τους. Το ταξίδι των δύο κλόουν, άλλοτε αστείο κι άλλοτε τρυφερό και στοχαστικό, μετατρέπεται σε μια γλυκόπικρη αλληγορία για τον αγώνα του ανθρώπου να πραγματώσει τα ιδανικά του, έναν αγώνα που συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Η παράσταση έχει γοητεύσει αναρίθμητους θεατές με το χιούμορ και τη χορογραφία της που επιμελήθηκαν πέντε χορογράφοι (με τον περίφημο Karel Vrtiška να έχει τον πρώτο λόγο), καθώς και με την εναλλαγή των κινηματογραφημένων σκηνών της, που γυρίστηκαν στην ύπαιθρο σε ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία.


Το «Wonderful Circus» αποτελεί πνευματικό παιδί της Laterna magika, της ομάδας που ιδρύθηκε το 1958 και ανέτρεψε τα δεδομένα του τσέχικου θεάτρου, προτείνοντας ένα πολυμεσικό θέαμα που συνταιριάζει την οικογενειακή ψυχαγωγία με την ποίηση. «Laterna Magika» ήταν ο τίτλος του καλλιτεχνικού προγράμματος που παρουσίασαν ο σκηνοθέτης Alfréd Radok και ο σκηνογράφος Josef Svoboda στο τσέχικο περίπτερο της EXPO ’58, στις Βρυξέλες. Η επιτυχία ήταν τεράστια κι έτσι, την επόμενη χρονιά, το θέαμα έδωσε το όνομά του στο ανακαινισμένο Θέατρο της Πράγας που στέγασε τις καλλιτεχνικές προσπάθειες των Radok και Svoboda.


Η δεύτερη περίοδος της ομάδας σφραγίζεται από δύο άλλες EXPO, του 1967 και του 1970 σε Μόντρεαλ και Οσάκα αντίστοιχα, καθώς οι δημιουργίες της Laterna Magika εκεί αποθεώνονται και στη συνέχεια περιοδεύουν σ’ όλο τον κόσμο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η ομάδα εντάσσεται στο Εθνικό Θέατρο της Τσεχίας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Josef Svoboda, ο οποίος αποτέλεσε μέρος αυτής της πρωτοποριακής πρότασης από την αρχική της σύλληψη. Δείτε την παράσταση απόψε, 13 Δεκεμβρίου στις 17.00, ή την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 19.00 το απόγευμα και στις 18, 19 και 20 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τα 20 και φτάνουν έως τα 48 ευρώ, όμως υπάρχει 50% έκπτωση στα παιδικά, σπουδαστικά και τα εισιτήρια των ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου