Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΛΟΣ ΓΟΝΙΟΣ, ΚΑΚΟΣ ΓΟΝΙΟΣ

Καλύτερα να μασάς

Ακουσα χθες δηλώσεις γνωστού ηθοποιού για καλές και κακές οικογένειες, για στρέιτ και γκέι γονείς. «Το παιδί είναι καλύτερα να έχει έναν κακό πατέρα και μια κακή μητέρα, παρά δυο καλούς πατεράδες ή δυο καλές μανάδες», είπε! Σοβαρολογούμε τώρα; Οταν αρθρώνεις δημόσιο λόγο πρέπει να φιλτράρεις πολύ καλά αυτό που θα πεις, πριν το πεις. Ενα παιδί για να είναι ψυχικά υγιές και ισορροπημένο θέλει πλάι του μια οικογένεια που θα το αγαπά, θα το στηρίζει, θα είναι μαζί του στα δύσκολα και τα εύκολα, στα όμορφα και τα άσχημα.


Ο όρος οικογένεια πια είναι κάτι άλλο από αυτό που γνωρίζαμε στο παρελθόν, όχι απαραίτητα ένας μπαμπάς και μία μαμά. Το να λέει δημόσια κάποιος διάσημος πως θεωρεί καλύτερο να μεγαλώνει ένα παιδί με κακούς γονείς, παρά με γονείς του ίδιου φύλου είναι ισοπεδωτικό και παραπέμπει σε μια εποχή που οι γονείς θεωρούσαν τα παιδιά τους κτήμα τους και πάνω τους έβγαζαν κάθε τους απωθημένο. Τέτοιες τοποθετήσεις δεν βοηθούν την κοινωνία μας να εξελιχθεί, να πάει παρακάτω.


Παλαιότερα είχαμε θέματα με τα παιδιά χωρισμένων γονιών και τα υιοθετημένα. Τα δείχναμε με το δάχτυλο και η κοινωνία τα είχε ένα βήμα πιο πίσω από τα «κανονικά». Ευτυχώς μάθαμε να μην τα ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα παιδάκια. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και τώρα. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στις διάφορες μορφές οικογένειας. Γιατί είναι και αυτοί άνθρωποι και ζουν ανάμεσά μας. Οπως πρέπει να «εκπαιδεύσουμε«» και τους διάσημους να μην πετάνε κοτσάνες, γιατί πέρα από τη δική τους έκθεση δίνουν χώρο στους κακούς γονείς να συνεχίσουν να είναι αυτό που είναι, γιατί εκείνοι είναι «φυσιολογικοί». Και στην τελική, ας αφήσουμε την κοινωνία να είναι αυτή που πραγματικά είναι και τη ζούμε εκεί έξω και όχι την κοινωνία που θέλουν κάποιοι να βάλουν σε καλούπια και ταμπέλες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου