Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΧΗΜΙΑ

«Βιασμός» στον δημόσιο χώρο

Τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Αθήνας έχουν αρχίσει να τοποθετούνται (επιτέλους!) με γοργό ρυθμό οι νέοι ηλεκτρονικοί πίνακες του ΟΑΣΑ που θα ενημερώνουν το επιβατικό κοινό για την άφιξη των επόμενων λεωφορείων και τρόλεϊ. Πρόκειται για καλαίσθητες, μοντέρνες κατασκευές σε μπλε χρώμα (το μόνο άσχημο είναι το κουτί του ρεύματος που τις συνοδεύει, αφού τα υπόγεια καλώδια δεν έχουν ακόμη... εφευρεθεί στην Ελλάδα). Ε, δεν πρόλαβαν καλά - καλά να μπουν στη θέση τους και οι Ελληνάρες αμέσως να τις λερώσουμε. Οι γνωστοί αυτοκολλητάκηδες έπιασαν δουλειά και άρχισαν να βρωμίζουν τις κολόνες αυτές, μπας και έχουμε κάτι όμορφο στην Αθήνα και χαλάσει το... γούρι!


Η κολόνα στη στάση της Πανόρμου παρείχε πληροφορίες για επισκευές υπολογιστών και τεχνική υποστήριξη στον χώρο μας. Αν υπήρχε δημοτική αστυνομία -που να εφάρμοζε τους νόμους- θα έπρεπε να καλέσει στο κινητό του διαφημιζόμενου και να του ρίξει ένα ωραιότατο πρόστιμο. Χώρια που θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσαμε να έχουμε και στη χώρα μας κοινωνική εργασία. Δηλαδή ο συγκεκριμένος διαφημιζόμενος να αναλάβει να καθαρίσει κολόνες και στάσεις από αυτοκόλλητα για Χ ώρες. Τώρα θα μου πεις, τι ψάχνεις στην Ελλάδα.


Αλλο πάλι: χθες το μεσημέρι στο Μαρούσι πέτυχα ένα συνεργείο του Δήμου να... μπαλώνει για πολλοστή φορά μια λακούβα. Εντύπωση μου έκανε που η πίσσα ήταν συσκευασμένη σε σακιά, πως είναι ας πούμε το τσιμέντο, δεν το είχα ξαναδεί αυτό. Οι εργάτες (ο ένας δούλευε και οι άλλοι δύο τον κοιτούσαν, τα γνωστά) έριξαν λίγο πίσσα στον δρόμο, την πάτησαν όπως - όπως κι έφυγαν. Σε λίγες ημέρες από τώρα, ο ήδη άτσαλα μπαλωμένος δρόμος, θα έχει σκάσει και πάλι. Ετσι φερόμαστε στον δημόσιο χώρο. Αυτό μάθαμε, αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε.


Σηνηθίσαμε στην ασχήμια και ο,τιδήποτε όμορφο μας χτυπά στο μάτι. Δεν θέλουμε το ωραίο, δεν είμαστε εμείς έτσι. Εχουμε μια εσωτερική ασχήμια μέσα μας, που μας απαγορεύει να χαμογελάμε, μας αποτρέπει από το να χαιρόμαστε με το ωραίο, δες και τις πόλεις μας άλλωστε...

* Με χαρά μου πάντως είδα πως το αυτοκόλλητο στη στάση της Πανόρμου έλειπε από τη θέση του. Κάποιος συμπολίτης μας το απέσυρε, κάτι που 'θα πρεπε να κάνουμε όλοι μας με όλα όσα προσβάλουν την αισθητική μας και τον δημόσιο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου