Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

ΠΕΤΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΟΥ, ΜΠΟΡΕΙΣ

Σύγχρονοι και τριτοκοσμικοί

Ορδές εκδρομέων κατέκλυσαν το περασμένο τριήμερο πόλεις και χωριά εκτός των αστικών κέντρων. Με τα συνήθη προβλήματα: μποτιλιαρίσματα, κόρνες, νεύρα. Γιατί εάν δεν παρκάρεις ακριβώς έξω από την ταβέρνα/καφέ/μουσείο/εκκλησία (αυτό ισχύει και για τους ντόπιους) τότε που; Και άσε τα πάρκινγκ στις εισόδους των χωριών να είναι άδεια. Μα, εκδρομή ήρθαμε, να κουραστούμε και να περπατήσουμε; Ασε μας!


Ενα άλλο που παρατήρησα κάνοντας ποδαράτη βόλτα από το ένα χωριό στο άλλο (εν προκειμένω από Στεμνίτσα προς Δημητσάνα) είναι ο αριθμός των σκουπιδιών που είναι πεταμένα πλάι στον δρόμο! Ο,τι δεν χρειάζομαστε, το πετάμε από το παράθυρο, έτσι απλά, χωρίς καμία τύψη κι ενοχή, χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη. Δεν μας χρειάζεται άλλο, τρώει σουτ. Σαν τους ανθρώπους.


Με εξοργίζει εν έτει 2016 να μιλάμε ακόμη για σκουπίδια. Που τα πετάμε, που απαγορεύεται, που κάνει κακό στο περιβάλλον. Στο πλάι του δρόμου λοιπόν βρήκα κουτιά απο τσιγάρα, καφέδες, πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια, κουτάκια από αναψυκτικά... Ενας μάλιστα κάπου άκουσε το «μειώστε τον όγκο των απορριμάτων σας» και πέταξε μπουκάλι νερού, αφού όμως πρώτα το είχε τσαλακώσει. Μέχρι εκεί του έκοψε. Παραδίπλα βέβαια βρήκα και σακούλες με ξερά χόρτα, που είμαι σχεδόν σίγουρος ότι επισκέπτης δεν τις πέταξε. Αρα και οι ντόπιοι έχουν μερίδιο ευθύνης.


Στο θέμα των σκουπιδιών δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ειδικά όταν σε κάθε χωριό υπάρχουν δεκάδες κάδοι (και ανακύκλωσης μάλιστα) και η απόσταση από το ένα μέρος στο άλλο είναι μόλις μερικά χιλιόμετρα. Ας προσποιηθούμε έστω και για μια φορά πως είμαστε πολίτες ενός σύγχρονου τριτοκοσμικού κράτους. Μπορούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου