Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

«HE NAMED ME MALALA»

Ενα κορίτσι με βιβλίο... τρομοκρατεί!

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»! Παρακολούθησα την ταινία - ντοκιμαντέρ «He named me Malala» (αναζητήστε το), με τη συγκλονιστική ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι. Πρόκειται για το κορίτσι που ύψωσε το ανάστημά του στο Πακιστάν, διεκδίκησε το δικαίωμα να έχουν όλα τα κορίτσια στη χώρας της πρόσβαση στην εκπαίδευση και παραλίγο να το πληρώσει με τη ζωή της.


Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στο Πακιστάν. Ο πατέρας της, την ονόμασε έτσι προς τιμήν μιας πακιστανής λαϊκής ηρωίδας,  που ξεσήκωσε τον λαό της σε έναν αγώνα για την ελευθερία και σκοτώθηκε στο πεδίο μάχης σε ηλικία μόλις 19 χρόνων. Η Μαλάλα βρέθηκε από πολύ μικρή πλάι στον κόσμο των γραμμάτων χάρη στον πατέρα της, Ζιαουντίν, που είναι δάσκαλος και ποιητής. Και ήταν αυτή η μόρφωση που την έκανε να μην υποκύψει στους Ταλιμπάν που τρομοκρατούν τον λαό της και τον αναγκάζουν να επιστρέψει πίσω...


Οσο περνούσε ο καιρός και οι Ταλιμπάν βύθιζαν τη χώρα της στο σκοτάδι, η 11χρονη -τότε- Μαλάλα χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο ξεκίνησε να περιγράφει σε blog για τη ζωή της στο βορειοδυτικό Πακιστάν, τις άσχημες συνθήκες, τον τρόμο και την απαγόρευση της παρακολούθησης των μαθημάτων που επιβλήθηκε σε όλα τα κορίτσια. Η Μαλάλα έκανε γνωστές τις απόψεις για το δικαίωμα όλων των γυναικών για μάθηση και σύντομα η ταυτότητά της έγινε γνωστή στους Ταλιμπάν που βομβάρδιζαν σχολεία και στερούσαν τη γνώση στα παιδιά. Ενας μορφωμένος άνθρωπος είναι επικίνδυνος για όλους όσοι θέλουν να τον χειραγωγούν!


Το πρωινό της 9ης Οκτωβρίου 2012 καθώς βρισκόταν στο σχολικό λεωφορείο η Μαλάλα και άλλες δύο συμμαθήτριές της δέχτηκαν πυροβολισμούς από έναν άγνωστο άντρα. Οι σφαίρες βρήκαν τη Μαλάλα στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο της περιοχής όπου και χειρουργήθηκε. Οι γιατροί πλέον ήλπιζαν σε ένα θαύμα. Λίγο καιρό αργότερα, το θαύμα αυτό ήρθε σε νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ. Η Μαλάλα επέστρεψε στη ζωή, έστω και με αρκετά προβλήματα υγείας από την επίθεση. Δεν έχασε το κουράγιο, τη θέληση για ζωή και τη μαχητικότητά της.


Πολύ σύντομα το κορίτσι από το Πακιστάν έγινε σύμβολο της παγκόσμιας μάχης για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Το 2014 της απονεμήθηκε και το Νόμπελ Ειρήνης.  Τον Απρίλιο του 2015 τα δέκα άτομα που συνελήφθησαν για την απόπειρα δολοφονίας της Μαλάλα και των άλλων κοριτσιών καταδικάστηκαν σε ισόβια φυλάκιση, όμως τον Ιούνιο αποκαλύφθηκε πως οι οκτώ (ανάμεσά τους και ο εγκέφαλος της επίθεσης) από αυτούς αθωώθηκαν μυστικά, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους. Οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει τη Μαλάλα πως εάν επιστρέψει στο Πακιστάν, θα τη σκοτώσουν. Με τη συμπεριφορά της και τον δυτικό τρόπο σκέψης και ζωής προσβάλει -λένε- το Ισλάμ. Το «δικό» τους Ισλάμ, βέβαια...


Τον Ιούλιο του 2015, στα 18α της γενέθλια, η οικογένεια Γιουσαφζάι άνοιξε στην κοιλάδα Μπεκάα, στον Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ένα σχολείο για τους πρόσφυγες που προσφέρει μόρφωση σε κορίτσια ηλικίας 14 - 18 χρόνων. Σε μήνυμά της προς τους ηγέτες του πλανήτη η Μαλάλα τους κάλεσε να επενδύσουν «σε βιβλία και όχι σε σφαίρες»! Οταν την κοιτάς, δεν βλέπεις ένα μικρό κορίτσι, αλλά μια ώριμη γυναίκα με καθαρό λόγο και σκέψη. Οταν την ρωτάς πράγματα για εκείνη ξαφνικά μεταμορφώνεται σε ένα ντροπαλό κοριτσάκι, όπως ακριβώς όταν παίζει και τους δύο αδερφούς της.


Σήμερα η Μαλάλα ζει στη Μεγάλη Βρετανία και προσπαθεί να εγκλιματιστεί στον διαφορετικό τρόπο ζωής. Μαζί με τα αδέρφια και την οικογένειά της, έχουν μια -όσο το δυνατόν- φυσιολογική ζωή. Ντρέπεται να δείξει τα πόδια της, δεν ξέρει εάν οι συνομήλικές τη θεωρούν ενδιαφέρουσα, θα ήθελε να είχε αγόρι, όμως δεν θα ζητούσε ποτέ σε κανένα αγόρι να βγουν έξω για καφέ, τι θα πει η οικογένειά της! Θα ήθελε έστω και για μία φορά να επιστρέψει στην πατρίδα της, να πάει και πάλι στο σπίτι όπου μεγάλωσε, να δει τους φίλους της. Ονειρεύεται μια μέρα ακόμη και να γίνει πρωθυπουργός του Πακιστάν! Πόσα πράγματα θα άλλαζε στην πατρίδα της τότε. «Οταν όλος ο κόσμος στέκεται αμίλητος, ακόμη και μία φωνή μπορεί να αποκτήσει δύναμη», υποστηρίζει και έχει τόσο δίκιο!


Η Μαλάλα απορεί με τους Ταλιμπάν. Που αυτό που τους τρομάζει δεν είναι τα αμερικανικά τάνκς, οι βόμβες και οι σφαίρες, αλλά ένα κορίτσι με βιβλίο! Το ντοκιμαντέρ με έβαλε σε σκέψεις. Πόσο εύκολο είναι -ακόμη και στη χώρα μας- φανατικοί και φανατισμένοι άνθρωποι να διεισδύσουν στο μυαλό των συμπολιτών μας ως η μόνη λύση για τη σωτηρία της Ελλάδας και να μας γυρίσουν στο σκοτάδι. Να επικρατήσει ο φόβος, να κλείσουν τα στόματα, να έχουν την εξουσία και τον έλεγχό μας. Και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε πλάι μας μορφωμένα άτομα, ανθρώπους που έχουν μάθει να ακούνε τη διαφορετική άποψη, έστω κι αν δεν την αποδέχονται, πολίτες που σέβονται το δικαίωμα και την ελευθερία μας για μόρφωση και ανοιχτά μυαλά. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου