Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: ΛΕΜΕΣΟΣ

Με θέα θάλασσα

Η Λεμεσός ήταν το πρώτο μέρος που είδα στην Κύπρο. Πρώτα βράδυ κι έπειτα πρωί με μάγεψε με την ομορφιά της. Αλλωστε, ποια πόλη με θάλασσα δεν είναι όμορφη; Η βόλτα στο πάρκο πλάι στο κύμα είναι απίθανη. Πράσινο, τσιμέντο, προβλήτες, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, μια πανέμορφη αισθητική δένει μοναδικά και ενώνει τη στεριά με τη θάλασσα. Κάτοικοι και επισκέπτες απολαμβάνουμε όλοι μαζί την παραλία, μας ενώνει, είναι σημείο συνάντησης και προσανατολισμού.Επειτα χωθήκαμε στην παλιά πόλη. Μα, τι ομορφιά! Ωραία σπίτια, κτίρια, άρωμα μιας άλλης εποχής. Απλα, άνεση, αλλά και πολλά γκρεμίδια που σε περιμένουν σαν... διασώστη, να τα αγοράσεις, να τα ανακαινίσεις, να τους δώσεις και πάλι ζωή. Φυσικά και μπήκαμε σε ένα από αυτά.Από μια μικρή τρύπα στην πόρτα, μην κοιτάς που αργότερα ανακαλύψαμε ολόκληρο άνοιγμα στο πίσω μέρος του κτιρίου! Ανεβήκαμε στον δεύτερο όροφο, περιηγηθήκαμε στα ψηλοτάβανα δωμάτια, φανταστήκαμε ποιος μπορεί να έμενε εκεί. Να ήταν σπίτι, ή ξενοδοχείο; Λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα, τι ωραίο σημείο να ζει κανείς, να κάνει όνειρα, να αγαπά και να αγαπιέται...
Πήγαμε και στη Δημοτική αγορά, όπου πήραμε διάφορα καλούδια, ενώ μας κέρασαν κιόλας ποτάκι και μεζέ. Επισκεφτήκαμε και το κάστρο της Λεμεσού.


 

Φτάσαμε ως το Ακρωτήρι έξω από την πόλη. Οι αλυκές σε συνδυασμό με τη χαμηλή και ξερή βλάστηση δημιουργούν ένα σεληνιακό τοπίο, απόκοσμο. Γενικώς κάναμε την πόλη... φιογκάκι.Στη Λεμεσό όμως θα βρει κανείς και παραφωνίες. Ορισμένα τουριστικά κομμάτια χαλάνε προς στιγμήν την όμορφη εικόνα, ενώ στα μείον είναι και η καινούργια μαρίνα που ουσιαστικά μοιάζει με προκάτ κατασκευή, σαν κάτι ψεύτικο, σαν να βρίσκεσαι στο Ντουμπάι όπου ξαφνικά όλα μοιάζουν σαν σκηνικό.
Στους λόφους πίσω από την πόλη στέκουν όμορφες μονοκατοικίες πνιγμένες στο πράσινο με θέα προς τη Μεσόγειο. Προνομιούχοι. Θα επιστρέψω στη Λεμεσό. Αφήσα ακόμη πολλά πράγματα που δεν είδα. Και δεν έφαγα! Και δεν περπάτησα! Και δεν μύρισα! Και δεν άκουσα! Η πόλη με περιμένει, περιμένω κι εγώ πως και πως να ξαναπάω. Δέσμευση!

2 σχόλια:

  1. χαίρομαι που σου άρεσε η πόλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Λεμεσός είναι πανέμορφη και είστε πολύ τυχεροί όσοι ζείτε εκεί.

      Διαγραφή