Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

ΑΘΗΝΑ ΓΕΜΑΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ...

...πολύ σκουπίδι

Εκανα μια βολτίτσα στο κέντρο της Αθήνας. Μούρλια. Ανοιξη. Τουρίστες. Διακοπές, αφού κι εγώ κάπως έτσι ένιωσα. Ο κόσμος πολύς, γυρνά εδώ κι εκεί, ψωνίζει, φωτογραφίζεται, απαθανατίζει στιγμές στο κινητό, αλλά και το μυαλό. Βερμούδες, σαγιονάρες, μπουτάκια, χαμόγελα, πολλά χαμόγελα και κάθε γλώσσα που μπορείς να φανταστείς. Ομορφα, πραγματικά. Μέσα σε όλη αυτή τη γιορτινή ατμόσφαιρα όμως, υπάρχει κάτι που όχι μόνο χαλάει την εικόνα, αλλά ντροπιάζει και τον λαό μας: τα σκουπίδια*.


Τι κρίμα εν έτει 2016 εμείς στην Ελλάδα να μην έχουμε ακόμη λύσει το θέμα των σκουπιδιών. Οι μικροί κάδοι στο κέντρο της πόλης ήταν ξεχειλισμένοι, καθώς τις αργίες -προφανώς- κανείς αρμόδιος δεν έχει προβλέψει να τους αδειάζει και δύο και τρεις φορές την ημέρα λόγω φόρτου επισκεπτών. Επιπλέον και οι μεγάλοι πλαστικοί κάδοι με τα ροδάκια ήταν κι αυτοί γεμάτοι μέχρι... έξω δημιουργώντας περισσότερη δυσφορία (και ακόμη δεν έχουν πιάσει οι ζέστες). Δυστυχώς το πείραμα με τους υπογειοποιημένους κάδους που έχει ξεκινήσει σε διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα δεν έφτασε στο ήδη επιβαρυμένο κέντρο της Αθήνας.


Στη δε οδό Μακρυγιάννη (κάτι όμως που συμβαίνει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας) αυτοί που αλλάζουν τις σακούλες στους κάδους τις σέρνουν στο πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα τα υγρά των σκουπιδιών να αφήνουν καφέ λεκέδες κάτω. Τα πεζοδρόμια στο κέντρο της Αθήνας όταν δεν είναι σπασμένα είναι πενταβρώμικα και σιχαμερά, αφού το μόνο πλύσιμο που δέχονται φαίνεται πως είναι αυτό της βροχής.


Το μαγικό όμως με την Αθήνα, που μάλλον γι' αυτο δεν μπορείς να της κρατήσεις μούτρα, είναι πως μπορεί μεν στη μία γωνιά να βρίσκεις πεταμένα σκουπίδια, στο επόμενο στενάκι θα μυρίσεις γιασεμί και θα ακούσεις τα γέλια μιας παρέας που πίνει ουζάκι. Και παρακάτω κάποιους άλλους που φωτογραφίζονται στην Πνύκα με θέα το ηλιοβασίλεμα, ενώ πλάι τους μια ομάδα παιδιών θα τραγουδά υπό τους ήχους μιας κιθάρας...

* Επέλεξα να μην γεμίσω τη δημοσίευση με φωτογραφίες σκουπιδιών, αλλά με τις όμορφες γωνιές της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου