Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Καθαρές θάλασσες

Αχ! Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, χρυσαφένιες αμμουδιές και... γόπες! Πολλές γόπες. Οχι όμως τα ψαράκια, αλλά οι γόπες από τα χιλιάδες τσιγάρα που αφήνουν κάθε χρόνο στις ελληνικές ακτές οι ασυνείδητοι συμπολίτες μας. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της εκστρατείας «Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες», με σύνθημα «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ».


Στόχος της εκστρατείας είναι η κινητοποίηση όλων μας για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, τη διαφύλαξη του εθνικού φυσικού πλούτου και την προστασία κάθε μορφής ζωής με έμφαση σε αξίες όπως ο σεβασμός και η συνέπεια. Από τα 6 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα που παράγονται στον πλανήτη μας, τα 4,5 πετιούνται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον. Πέρα από το αντιαισθητικό θέαμα, τα φίλτρα των τσιγάρων χρειάζονται γενιές και γενιές για να αποδομηθούν πλήρως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το πρόβλημα είναι εξίσου έντονο. Τα αποτσίγαρα ευθύνονται για δηλητηριάσεις μικρών παιδιών, ζώων και πουλιών αλλά και για τη μόλυνση του περιβάλλοντος (ιδίως των υδάτων), εξαιτίας των τοξικών ουσιών που απελευθερώνονται κατά την αποδόμησή τους.


Οι στόχοι της κοινής δράσης των δύο φορέων είναι: 
* καθαρές από αποτσίγαρα παραλίες και άλλοι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι (π.χ. παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, αλσύλλια, δάση, στάσεις των ΜΜΜ, υπαίθρια σινεμά κ.ο.κ.), 
* ενημέρωση όλων για την τεράστια καταστροφή που προκαλούν τα αποτσίγαρα στο περιβάλλον με στόχο τον δραστικό περιορισμό της απόρριψής τους στο περιβάλλον,
* εφαρμογή και ενίσχυση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η εκστρατεία «Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την προστασία του θαλάσσιου πλούτου της χώρας μας καλώντας τους λάτρεις του ελληνικού καλοκαιριού να δώσουν και να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για καθαρές θάλασσες, γεμάτες ζωή. Οι υποσχέσεις καταγράφονται στην ιστοσελίδα Καθαρές θάλασσες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου