Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

BREXIT: Η ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΞΕ

Και τώρα τι;

Η Βρετανία ψήφισε και ψήφισε την απομάκρυνσή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για την πρώτη χώρα που αποχωρεί κάνοντας τα ήδη τραυματισμένα θεμέλια της Ενωσης να τρίζουν ακόμη περισσότερο. Πολιτικός αναλυτής δεν είμαι, αυτό που αφουγκράζομαι όμως είναι μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη που γνωρίζαμε, «εμπιστευόμασταν», ξεζουμίζαμε. Εάν τα επόμενα χρόνια συνεχίσει να υπάρχει Ευρωπαϊκή Ενωση, θα είναι διαφορετική, το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Ηδη ξεκίνησαν οι πρώτες κινήσεις που θέλουν και άλλες χώρες να κινούνται προς την κατεύθυνση ενός αντίστοιχου δημοψηφίσματος, την ώρα που κάποιοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ήθελαν πολύ να αποσχιστούν από τη Μεγάλη Βρετανία και να τραβήξουν τον δικό τους ευρωπαϊκό δρόμο. Αγωνία υπάρχει και για τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία και σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο καθεστώς της παραμονής τους στη χώρα.


Η Ευρώπη έκανε πολλά λάθη και τώρα τα πληρώνει. Δεν καταφέραμε ποτέ να γίνουμε «ενωμένοι» και πως άλλωστε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο όταν έχουμε να κάνουμε με τόσες πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους χώρες, τόσα διαφορετικά συμφέροντα Βορρά και Νότου, αλλά και προς τη Δύση, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού... Για ακόμη μία φορά πέφτουμε από τα σύννεφα επειδή ανακαλύπτουμε ότι είμαστε απλώς πιόνια στην παγκόσμια αυτή Μονόπολη.


Η επόμενη μέρα θα έχει συνέπειες και για την Ελλάδα. Μια πιθανή διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ή ένα πιο σφιχτό σχήμα της ενδεχομένως να μας αφήσει εντελώς στην απέξω. Ενας φτωχός συγγενής με ωραίες θάλασσες, φαγητό και αρχαία. Και όσο η Ευρώπη θα διαλύεται εκ των ενόντων, άλλο τόσο θα αποκτούν ισχύ οι ακραίες φωνές με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει...


Πάντως αυτό που μου έρχεται έτσι πρόχειρα στο μυαλό αυτή την αεράτη καλοκαιρινή ημέρα είναι πως περισσότερες χώρες μαζί, ενωμένες είναι πιο ισχυρές από την καθεμιά μόνη της. Ηταν στραβή η Ευρώπη, την έφαγε και ο γάιδαρος. Ξέρεις. Αυτός που συναντάμε στα ελληνικά νησιά, πίσω από κάτι ασβεστωμένες μάντρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου