Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ... ΑΡΕΣΕΙ

Υπό διάλυση

Δεν χρειάστηκε να περπατήσω παρά μόλις δύο τετράγωνα από τον σταθμό μετρό Χαλάνδρι προς το Μαρούσι. Αν όχι όλες, το 90% των πινακίδων της περιοχής ήταν βανδαλισμένες! Αυτοκόλλητα και γκράφιτι κάλυπταν το νόημα της κάθε οδικής πινακίδας, άλλοτε μερικώς, άλλοτε πάλι ολοσχερώς. Να μην ξέρεις δηλαδή εάν απαγορεύεται να στρίψεις δεξιά, ή αριστερά. Αυτοί οι ανεγκέφαλοι που κολλούν αυτοκόλλητα και μουτζουρώνουν τα σήματα δεν σκέφτηκαν ποτέ πως αυτή τους η πράξη πέρα από αντιαισθητική, μπορεί να προκαλέσει ατύχημα; Γιατί να το σκεφτούν;

Στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία και Δημοκρατία για τον νεοέλληνα είναι να κάνει ό,τι γουστάρει, όπου το γουστάρει δίχως συνέπειες. Γιατί αν του πεις για κυρώσεις είτε θα σε βρίσει, είτε θα κάνει λόγο για προσωπικά του δεδομένα. Εμένα όμως με απογοητεύει και το γεγονός πως λίγοι προσέχουμε τέτοιες «λεπτομέρειες» γύρω μας. Λες και εθιστήκαμε στην ασχήμια και την αφομοιώσαμε στις ζωές μας. Τι κρίμα που μας νοιάζει να είμαστε πρώτοι στα φανάρια και στις ουρές! Μόνο! Αντί να θέλαμε να είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε καθαρές θάλασσες. Πρώτοι στα καλοφτιαγμένα πεζοδρόμια. Στη διαχείριση των απορριμάτων. Πρώτοι στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες, στις εξαγωγές, στα αγροτικά προϊόντα, στην ευγένεια! Πρώτοι σε όλα τα καλά... Ευτυχώς που σε όποια σημεία δεν έχουμε φτάσει, η φύση από μόνη της κάνει καλή δουλειά και μας αποζημιώνει με τη φοβερή αισθητική της!

Ολα αυτά τα άσπρα αντικείμενα που φαίνονται γύρω από τους λουόμενους είναι σκουπίδια...


Πριν από λίγο είχα πάει στη θάλασσα για τρέξιμο. Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι των τελευταίων ημερών (ενδεχομένως και το πρόσφατο μπουρίνι) έβγαλαν στο νερό, αλλά και στην ακτή δεκάδες σκουπίδια. Και δίπλα τους οι λουόμενοι να κολυμπούν αμέριμνοι. Καλά, μόνο εγώ ενοχλούμαι από κάτι τέτοια; Μόνο εγώ μαζεύω σκουπίδια; Αν δεν τα πετούσαμε κάτω, δεν θα έβγαιναν στις ακτές. Αν μαζεύαμε έστω και ένα από αυτά που βρίσκονται τριγύρω μας, θα είχαμε πιο καθαρό περιβάλλον. Α κι αν είχα ροδάκια, θα ήμουν πατίνι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου