Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

ΣΤΑ ΜΠΟΥΝΚΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ

Μνημεία ιστορίας

Τα παρατηρούσα εδώ και αρκετά χρόνια. Μου είχαν εξιτάρει την περιέργεια. Κατά μήκος της ακτογραμμής της Αττικής (και σε διάφορα άλλα σημεία της Ελλάδας) βρίσκονται σε δεκάδες στρατηγικά σημεία απομεινάρια των μπούνκερ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί ανά την Επικράτεια ώστε να ελέγχουν τα πελάγη και τις ανοιχτές θάλασσες και να προετοιμάζονται από τις εισβολές των εχθρικών τους δυνάμεων.
Πατώντας στις τσιμεντένιες τους πλάκες νιώθεις το βάρος της ιστορίας. Γίνεσαι ένα με το παρελθόν, το μυαλό σου ταξιδεύει στις μαύρες σελίδες του ανθρώπινου γένους. Τα μπούνκερ ουσιαστικά είναι σαν μια πλάκα με μια τρύπα στη μέση από όπου έβγαιναν τα πολυβόλα. Η ζωή τους βρισκόταν κάτω από τη γη. Τα περισσότερα από αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από στοές. Ενδεχομένως εκεί να έμεναν και οι στρατιώτες περιμένοντας το επόμενο χτύπημα, ή ένα γράμμα από την πατρίδα, ή το τέλος του πολέμου, ή μια λύτρωση που όμως δεν ήρθε ποτέ!
Στα Λεγραινά θα δει κανείς πλάι στην παραλία και ουσιαστικά μες στην αυλή ενός σπιτιού, όχι μόνο το απομεινάρι ενός μπούνκερ, αλλά και πολυβόλα να ξεπροβάλλουν. Σκουριασμένα, ξεχασμένα, αφημένα στην αλμύρα. Δεν καταστράφηκαν από τη μανία και το μίσος των ανθρώπων και λιώνουν τώρα από τη φθορά της φύσης και του χρόνου.Δυστυχώς σήμερα τα περισσότερα μπούνκερ έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους και υπαίθριες τουαλέτες, αντί να έχουμε φροντίσει να τα αναδείξουμε και να τα κάνουμε μέρος της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Εκεί, πλάι στο κύμα περιμένουν καρτερικά την ημέρα που η θάλασσα θα τα πάρει κοντά της μια για πάντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου