Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Κάτι από παλιά Αθήνα

Είχα καιρό να πάω. Κάποιες δουλειές με έκαναν να βρεθώ ξανά στα Εξάρχεια, εκεί κοντά στην πλατεία. Μα, πόσο παρεξηγημένη συνοικία είναι; Οι περισσότεροι την έχουμε συνδέσει με τους... αναρχικούς, τα επεισόδια, τις μολότοφ... Σαφώς δεν είναι ό,τι καλύτερο να βρεθείς εκεί κατά τη διάρκεια συμπλοκών και επεισοδίων. Τα Εξάρχεια όμως δεν είναι αυτό, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να το πιστέψουμε επειδή έτσι... βολεύει.


Συνοικία διανοούμενων και φοιτητών, με όμορφη αρχιτεκτονική, ανηφόρες, κατηφόρες, πράσινο και αέρα ευρωπαϊκής φινέτσας, τα Εξάρχεια πήραν το όνομά τους από τον Ηπειρώτη έμπορο, Εξαρχο, που διατηρούσε κατάστημα επί της Θεμιστοκλέους.


Στο παρελθόν τη γειτονιά των Εξαρχείων είχαν επιλέξει αρκετοί καλλιτέχνες ως κατοικία τους, αφού συνδύαζε τα πάντα και τόσο κοντά από την Ομόνοια και το Σύνταγμα. Σήμερα στην περιοχή θα βρει κανείς βιβλιοπωλεία, καφέ, εστιατόρια, ταβερνάκια, θα ζήσει τον αέρα της ηρεμίας και της γειτονιάς και μόλις ελάχιστους δρόμους μακριά από το κέντρο.


Σαφώς και εδώ η κρίση κάνει έντονη την παρουσία της με αρκετά μαγαζιά και χώρους να είναι κλειστά και παρατημένα. Αξίζει όμως να περπατήσετε στα Εξάρχεια όλες τις ώρες της ημέρας. Το πρωί μπορεί να σου θυμίσουν κάτι πιο οικογενειακό, το βράδυ κάτι πιο νεανικό και παρεΐστικο. Θαυμάστε τα κτίρια, αλλά και ορισμένα (ορισμένα όμως) γκράφιτι που δεν «μολύνουν» την αισθητική, ίσα - ίσα της προσδίδουν κιόλας.


Χάρηκα που στη βόλτα μου πέτυχα και αρκετούς τουρίστες με τους χάρτες τους να περιπλανώνται στους δρόμους και τους πεζόδρομους και να απολαμβάνουν την ηρεμία μιας συνοικίας της Αθήνας όπου ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει στο '60. Στα Εξάρχεια νιώθεις πως υπάρχει χώρος για όλους και για όλα. Θα ξαναπάω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου