Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016

ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ... ΜΠΛΟΥ

Και άλλες ομορφιές

Οι Κυκλάδες είναι από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας. Το ξερό και πολλές φορές άγριο τοπίο σε συνδυασμό με τα λευκά σπίτια, τον καταγάλανο ουρανό και το μπλε της θάλασσας του Αιγαίου συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που όμοιό του δύσκολα συναντάς.
Βρέθηκα στην Αμοργό και η ματιά μου αιχμαλωτίστηκε από αυτή την ομορφιά. Τα κλικ στη μηχανή, αλλά κυρίως στην ψυχή ήταν ασταμάτητα. Η ανάγκη μου να γίνω ένα με το περιβάλλον, ακόμη μεγαλύτερη.
Αν είσαι Έλληνας, ή λατρεύεις την Ελλάδα, τότε σίγουρα κουβαλάς λίγες Κυκλάδες μέσα σου! Περπάτησα στα σοκάκια. Τα πέτρινα σοκάκια, άλλοτε στενά, άλλοτε πιο φαρδιά. Κάθισα στα σκαλοπάτια των σπιτιών. Κρυφοκοίταξα μες στις αυλές τους, λες και ήθελα να «κλέψω» λίγο από τη ζωή τους, να γίνω μέρος τους.
Το βλέμμα μου στράφηκε προς τα πάνω, ψηλά. Εκεί όπου το λευκό των σπιτιών σμίγει με τον καταγάλανο (εντάξει μας έτυχε και μαύρος) ουρανό! Συνδυασμός ιδιαίτερος και ξεχωριστός. Δικός μας. Στις ταράτσες ξεραίνονται στον ήλιο σύκα και αμύγδαλα. Προετοιμασία για τον Χειμώνα.
Επειτα είναι κι αυτές οι φούξια μπουκαμβίλιες που δεν μπορείς να χορτάσεις. Και τα μπλε, κόκκινα, πράσινα πορτοπαράθυρα που θαρρείς πως παίζουν με την παλέτα της ζωής. Και παραδίπλα μια πορτίτσα που οδηγεί σε ένα περιβόλι. Και μια μπουγάδα που στεγνώνει σβέλτα στο μελτέμι. Λες και βιάζεται να ξαναφορεθεί. Και βασιλικοί. Πολλοί βασιλικοί για χάιδεμα!
Κάποτε ένα καφενεδάκι με περίμενε. Ξαπόστασα για καφέ και γλυκό. Σε εκείνα τα μικρά χρωματιστά τραπεζάκια με τις ψάθινες καρεκλίτσες. Εικόνα τόσο οικεία που μας συντροφεύει χρόνια τώρα και θα είναι μαζί μας για πάντα.
Είναι κι αυτά τα εκκλησάκια, που απλώς θες να κάτσεις στο προαύλιο να ηρεμήσεις και να σκεφτείς. Συνέχισα το περπάτημα. Στη Χώρα, στους ανεμόμυλους, με πήρε και με σήκωσε! Αέρας δυνατός, σε παρασύρει, σε καθαρίζει, λιαίνει τις γωνιές σου.
Ελλάδα, Αιγαίο, Κυκλάδες, Αμοργός... Αχ βρε Θεέ! Πως κατάφερες να χωρέσεις τόση ομορφιά, σε ένα τόσο μικρό μέρος γης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου