Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016

Ο ΦΑΡΟΣ ΚΙ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ

Ενα ασφαλές καλωσόρισμα

Υποδέχεται τα πλοία που πλησιάζουν στα Κατάπολα, της Αμοργού. Είναι ένας μικρός λευκός φάρος που στέκει στο ακρωτήρι της νοτιοδυτικής πύλης του νησιού προς τον έξω κόσμο. Ολα ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα που πήγαμε για μπάνιο στις Πλάκες. Κάποια στιγμή είπαμε να ανηφορίσουμε προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που κάθεται στο βουναλάκι πάνω από την αγαπημένη παραλία.Φτάνοντας στο εκκλησάκι διαπιστώσαμε πως στο κάτω μέρος του λόφου βρισκόταν ένας μικρός φάρος και το πέτρινο κτίριο του παλαιού φάρου που προειδοποιούσε τα πλοία που προσέγγιζαν την Αμοργό. Περιηγηθήκαμε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ένα κατάλευκο πέτρινο εκκλησάκι με γαλάζιο παράθυρο, πόρτα και τέμπλο, ένα στολιδάκι... Εκανα προσευχή. Είχα λόγο. Βγήκα από το σκοτεινό εκκλησάκι σε ένα επίσης γαλάζιο περιβάλλον.
Από ψηλά η θέα προς το Αιγαίο σου κόβει την ανάσα. Ο δυνατός αέρας γεμίζει τα πνευμόνια σου με ζωή και εκεί που κοντεύεις να... σκάσεις να και ο φάρος! Μην φανταστείς κάτι από αυτά που έχεις δει στις ταινίες. Αυτός είναι μια μικρή σιδηροκατασκευή με μια λάμπα στην κορυφή. Βαμμένος λευκός, εναρμονισμένος με το περιβάλλον.
Πίσω από τον νέο μίνι φάρο βρίσκονται τα απομεινάρια του παλαιού. Ενα πέτρινο κτίριο με μια σκάλα που οδηγούσε στο πάνω μέρος όπου βρισκόταν ο φανός του φάρου. Σήμερα δυστυχώς το κτίσμα είναι παρατημένο και αφημένο στο έλεος του χρόνου, αλλά και των ανθρώπων.


Κάθισα λίγο και αγνάντεψα το πέλαγος. Ξεκουράστηκα. Το «Μπλου Σταρ» μόλις έμπαινε στον κόλπο για Κατάπολα. Το βλέμμα μου χάθηκε στον ορίζοντα. Η ευλογία του να... χάνεσαι στις διακοπές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου