Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

Αλλος για... Στρούμπο;

Είναι μεσημέρι, δεν κάνει όμως ζέστη, αφού η υγρασία στην Αμοργό έχει γεμίσει τον ουρανό με σύννεφα και μπόλικη δροσιά. Αποφασίζουμε να επισκεφθούμε τη Λαγκάδα ένα πολύ γραφικό χωριό στα ορεινά της Αιγιάλης. Κάνουμε βόλτα στα σοκάκια, όμως τη ματιά μας κλέβει το απέναντι χωριουδάκι, ο Στρούμπος.Μετά από λίγη ώρα περπάτημα φτάνουμε εκεί. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χωριουδάκι ερημωμένο που τα τελευταία χρόνια του έδωσαν και πάλι ζωή κάποιοι ξένοι που αγόρασαν εκτάσεις και γκρεμίδια και άρχισαν σιγά - σιγά να το αναπαλαιώνουν. Στον Στρούμπο δεν υπάρχει ρεύμα. Φτάνεις είτε με τα πόδια, είτε με κάποιο ζωντανό. Περιηγηθήκαμε στα λιγοστά πέτρινα, ασβεστωμένα και κουκλίστικα σπιτάκια του και συναντήσαμε μόνο μία γυναίκα και αυτή ξένη.

Με κέρδισε η ηρεμία και η γαλήνη που απέπνεε το μέρος, αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Ο Στρούμπος μοιάζει να αντιστέκεται στον χρόνο. Υπάρχουν και άλλα χαλάσματα που αναπαλαιώνονται, έτσι ίσως σύντομα το χωριό με την εκπληκτική θέα προς το φαράγγι, τη θάλασσα και τα γύρω βουνά να αποκτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη.
Στο κάτω μέρος του χωριού βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγιου Νικήτα. Μόλις φτάσαμε εκεί τα σύννεφα είχαν αρχίσει κάπως να διαλύονται. Η ζέστη έκανε αισθητή την παρουσία της. Ξάπλωσα στο λευκό πεζούλι. Κάτω από τη σκιά μιας ελιάς ξεκουράστηκα για λίγο. Ενας φίλος έβγαλε νερό από το πηγάδι και ποτίσαμε τα φυτά. Επειτα ξεκίνησαμε να μαζεύουμε τις πευκοβελόνες που είχαν καλύψει κομμάτια του πλακόστρωτου. Σε λίγα λεπτά ο Αγιος Νικήτας έλαμπε. Μια στάση  για νερό από το παγούρι και φύγαμε.


Επιστρέψαμε στη Λαγκάδα κι από κει πήραμε το μονοπάτι για Αιγιάλη. Ενα κατηφορικό δρομάκι, κυρίως χωμάτινο, αλλά και με πλακόστρωτο. Αν δεν φοράς αθλητικά παπούτσια, καλό είναι να μην το επιχειρήσεις (ακούς;). Μας πήρε περίπου μισή ώρα για να φτάσουμε στο λιμάνι της Αιγιάλης, Ενα τουριστικό μέρος, αρκετά πολύβουο που θυμίζει άλλα νησιά. Στο μυαλό μου όμως ήταν χαραγμένος ο Στρούμπος. Εκεί που λες και ο χρόνος είχε σταματήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου