Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ

Προστατεύοντας τα αυγά

Η παραλία της Πούντας, απέναντι από την Ελαφόνησο είναι ένα μεγάλο... μαιευτήριο για τις θαλάσσιες χελώνες. Από μέρα σε μέρα (ίσως δηλαδή να έχει ήδη συμβεί) δεκάδες μικρά χελωνάκια θα βγουν από τα αυγά τους, θα σκάψουν τη χρυσή άμμο και θα βγουν στην επιφάνεια για να ζήσουν. Το ένστικτό τους θα τα οδηγήσει προς την παραλία, ειδικά εάν ο ανθρώπινος παράγοντας δεν βάλει το χέρι του. Ομως είναι ο ίδιος παράγοντας που εδώ και καιρό έχει φτιάξει ένα προστατευμένο περιβάλλον ώστε τα μικρά αυτά χελωνάκια να έρθουν με ασφάλεια στη ζωή.Σε αρκετά σημεία της αμμουδιάς της Πούντας έχουν τοποθετηθεί σιδερένια «καπέλα» και καλάμια που οριοθετούν τις περιοχές όπου οι μαμάδες χελώνες εναπόθεσαν τα αυγά τους. Εθελοντές όργωναν νωρίς το πρωί (πριν εμφανιστούν οι λουόμενοι) την παραλία και έβλεπαν που υπήρχαν σημάδια από τις χελώνες. Εκεί ακριβώς τοποθετούσαν τα σιδερένια πλέγματα και τα καλάμια με ενημερωτικό υλικό ώστε όλοι μας να γνωρίζουμε τα μέρη αυτά, να τα προσέχουμε και να τα αποφεύγουμε.


Πολλές από αυτές τις φωλιές στην Πούντα εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου. Οι εκτιμήσεις των ειδικών έκαναν λόγω για εκκόλαψη των αυγών προς τα τέλη Αυγούστου. Επισκέφθηκα την παραλία στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα χελωνάκια όμως δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους.Στα σημεία όπου οι χελώνες έχουν επιλέξει για να αφήσουν τα αυγά τους οι επισκέπτες βρίσκουν υλικό που τους ενημερώνει για το τι πρέπει να κάνουν για να μην βλάψουν τα χελωνάκια. Οι λουόμενοι πρέπει να παραμείνουν σε απόσταση από τις φωλιές και να μην κάνουν θόρυβο. Εάν δουν χελωνάκια να τα αφήσουν να πάνε μόνα τους προς το νερό, αφού δεν επιτρέπεται να τα πιάσουμε με τα χέρια μας. Δεν πρέπει να σκιάζουμε τη φωλιά, καλό όμως είναι να προστατεύουμε τα χελωνάκια από τον καυτό ήλιο.Εάν είναι νύχτα και εντοπίσουμε χελωνάκια πρέπει να σβήσουμε κάθε εστία φωτός. Εάν τα χελωνάκια μπερδευτούν και πάνε προς τα φώτα της πόλης, με έναν φακό πρέπει να τα «ξεγελάσουμε» ώστε να οδηγηθούν και πάλι προς τη θάλασσα.


Ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, ξεκαθαρίζει πως οι πινακίδες με το ενημερωτικό υλικό αφαιρούνται 10 ημέρες αφότου βγουν στην επιφάνεια τα πρώτα χελωνάκια, σίγουρα πάντως μετά τις 15 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε έχουμε αρκετές εβδομάδες ακόμη και μακάρι αυτή η περιοχή της νότιας Ελλάδας να γεμίσει με χελωνάκια που θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την άγνωστη γι' αυτά Μεσόγειο. Και ίσως σε μερικά χρόνια να είναι οι ίδιες χελώνες που θα έρθουν να αφήσουν τα αυγά τους στην ίδια παραλία από όπου ξεκίνησε το ταξίδι και της δικής τους ζωής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου