Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΥ

Ζωή, τέχνη, φιλία

Νιώθω πολύ όμορφα κάθε φορά που επιστρέφω στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το πάρκο, η αρχιτεκτονική, ο φωτισμός, οι μυρωδιές, το αεράκι, η ανάσα, η Αθήνα... Ολα αυτά μαζί με κάνουν να αισθάνομαι υπέροχα, να αισθάνομαι οικεία, σαν αυτό να μου αξίζει, να μας αξίζει. Αυτή τη φορά ο λόγος της επίσκεψής μου στο Κέντρο Πολιτισμού ήταν η έκθεση “Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος: μία φιλία ζωής και τέχνης” που διοργανώνεται στον χώρο του Φάρου σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.Μόραλης και Καπράλος συναντήθηκαν στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και έκτοτε ανέπτυξαν σχέσεις φιλίας στη ζωή και στο έργο τους. Στην έκθεση παρουσιάζονται μια επιλογή από 18 χάλκινα έργα του Καπράλου πλάι σε μια μικρή αναδρομική του Μόραλη. 50 αριστουργήματα του ζωγράφου, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές, εικονογραφούν την πορεία από τα πρώιμα έργα του έως την κλασική αφαίρεση των τελευταίων χρόνων.

Η έκθεση δίνει έμφαση τόσο στα έργα των δύο αυτών μεγάλων καλλιτεχνών, όσο και στη μεταξύ τους σχέση, η οποία ακολουθεί μια παράλληλη πορεία. Οι δύο καλλιτέχνες ύστερα από την Αθήνα, ξαναβρίσκονται στο Παρίσι, όπου παρακολουθούν τα μοντέρνα κινήματα, αλλά παραμένουν πιστοί στις κλασικές αξίες. Το 1939 επιστρέφουν στην Ελλάδα, όπου συνεχίζουν τον διάλογό τους με τον κλασικισμό σε όλη την διάρκεια της Κατοχής.

Τη δεκαετία του '50 οι δύο καλλιτέχνες αναζητούν και βρίσκουν την προσωπική τους μοντέρνα έκφραση: ο Μόραλης με τα επιτύμβια, ο Καπράλος με τα χάλκινα γλυπτά, που γεννιούνται από μία νέα τεχνική: φύλλα κεριού δουλεμένα με τη φωτιά. Είναι τα γλυπτά που το 1962 του χαρίζουν διεθνή αναγνώριση στη Biennale της Βενετίας. Οι δυο καλλιτέχνες, γείτονες και στην Αίγινα, δεν έπαψαν ποτέ να διαλέγονται με σύγχρονο πνεύμα με την ελληνική αρχαιότητα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά (06.00 – 24.00) έως τις 18 Δεκεμβρίου με ελεύθερη είσοδο. Πάρτε λοιπόν τον σύντροφό σας, τα παιδιά σας και τη... γιαγιά σας, αφού το ΚΠΙΣΝ είναι προσβάσιμο και φιλικό προς όλους. Περιηγηθείτε στους χώρους, ξεκουραστείτε στα πολύχρωμα αναπαυτικά καθίσματα και στις πολυθρόνες, σερφάρετε στο Ιντερνετ αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τους δύο καλλιτέχνες, πάρτε το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις που έρχονται το προσεχές διάστημα. Και μην ξεχνάτε: τα σκουπίδια και τα αποτσίγαρα να τα πετάτε στους ειδικούς κάδους. Μην περιμένουμε πάντα κάποιον άλλον να μας τα μαζέψει. Κράτος είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου