Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

«ΤΑΞΙΔΙ» ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

«Ανθρωποι και εργοστάσια»

Κάτι καλό και πολύ ιδιαίτερο «τρέχει» για λίγο ακόμη στην παραλία της Ελευσίνας. Πρόκειται για την έκθεση «Ανθρωποι και εργοστάσια» που φιλοξενείται στο παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία της πόλης, μιας πόλης που τα τελευταία χρόνια κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της στα πολιτιστικά μας δρώμενα φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να έχει καταθέσει την υποψηφιότητά της για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
Η έκθεση «Ανθρωποι και εργοστάσια» μας ταξιδεύει στη βιομηχανική Ελευσίνα. Στο Διοικητήριο του παλαιού Ελαιουργείο έχει στηθεί ένας μίνιμαλ και πολύ όμορφος χώρος που φιλοδοξεί να μας μάθει/θυμίσει την βιομηχανική ιστορία της περιοχής. Η Ελευσίνα είναι ευρύτερα γνωστή για τις αρχαιότητές της. Στα τέλη του 19ου αιώνα κι ενώ το Θριάσιο Πεδίο αποτελούσε μια καθαρά αγροτική περιοχή εγκαθιδρύθηκε σταδιακά εκεί ο νεότερος βιομηχανικός πόλος της Αττικής, μετά τον Πειραιά και το Λαύριο.Η βιομηχανία στην Ελευσίνα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια δύο μεγάλων ιστορικών περιόδων: από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και από το τέλος του Εμφυλίου έως τη Μεταπολίτευση. Οι βιομηχανίες που χτίστηκαν σε κάθε περίοδο, συμπίπτουν σε κάποιο βαθμό και χωρικά, καθώς καταλάμβαναν τα πιο πρόσφορα -για τις εργασίες τους- σημεία της πόλης.Μέσα από την επιμέρους ιστορία των εργοστασίων αυτών, η έκθεση αναδεικνύει τις ιστορίες των ανθρώπων που εργάστηκαν εκεί με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα. Ο επισκέπτης θα περιηγηθεί σε δύο ορόφους και θα γνωρίσει προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονταν από τις εν λόγω βιομηχανίες, ενώ θα δει και προσωπικά αντικείμενα των εργατών, το πως μετακινούνταν (ποδήλατο), τα παπούτσια που φορούσαν, το μηχάνημα όπου χτυπούσαν την κάρτα τους σε κάθε βάρδια.Στον επάνω όροφο βρίσκονται μεταξύ άλλων τα δωμάτια του Ελαιουργείου, της Κεραμοποιίας, της Ελαιουργικής, της Τιτάν, του Βότρυς, ενώ στον κάτω όροφο τα δωμάτια της Πυρκάλ, της Πετρόλα, της Χαλυβουργικής και των Ναυπηγείων. Φεύγοντας σου μένει στον νου μια γλυκόπικρη γεύση του χθες και μια στεναχώρια για την εγκατάλειψη και παρακμή του σήμερα.


Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου και είναι ανοιχτή καθημερινά (Τρίτη-Παρασκευή και Κυριακή: 09.00-13.00 & 19.00-22.00 και Σάββατο 19.00-22.00) εκτός Δευτέρας με ελεύθερη είσοδο. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210-5565613.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου