Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

«ΜΑΝΑ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΟ HOLLYWOOD»

Γλυκόπικρη γεύση

Ηθελα από πέρυσι να δω τη θεατρική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου, «Μάνα θα πάω στο Hollywood» και λόγω του θέματος και λόγω του καστ (Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Θανάσης Αλευράς) και φέτος μου δόθηκε τελικά η ευκαιρία. Κωμικοτραγικές καταστάσεις στην Ελλάδα της κρίσης, στην Αθήνα του σήμερα. Με φόντο ένα διαμέρισμα στην οδό Φυλής, δύο άνεργοι ηθοποιοί μηχανεύονται τα πάντα ώστε να συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζονται για να πάνε στο Hollywood! Στην προσπάθεια αυτή θα φτάσουν στο σημείο ακόμα και να μετατρέψουν προσωρινά το διαμέρισμα τους σε οίκο ανοχής όπου θα συμβούν απίστευτες καταστάσεις… Σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της οδού Φυλής, με τις ιδιαιτερότητες της ίδιας μας της φυλής που αδυνατεί να συνεννοηθεί, θα καταφέρουν άραγε ποτέ να πετύχουν τον στόχο τους.


Η ιδέα της Παπαδοπούλου ωραία, επίκαιρη, ενδιαφέρουσα, η υλοποίησή της επί σκηνής όμως κάπου το χάνει. Το έργο αναλώνεται αρκετά συχνά σε αυτό που λέμε «εύκολο» χιούμορ και τηλεοπτικές καταστάσεις. Υπήρχαν στιγμές που οι ηθοποιοί στέκονταν στη σκηνή σχεδόν απογυμνωμένοι από κείμενο. Ο Αλευράς εκεί που πάει να απογειώσει τον ρόλο του, δεν το προχωρά, δεν το εξελίσσει και αφήνεται σε μια γνώριμη μανιέρα, ενώ ερμηνευτικά μπορεί να κάνει τόσα πολλά, το έχει αποδείξει. Η Μιχαήλ διασώζεται, ίσως κιόλας επειδή βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Αλευράς.


Το έργο μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Η Παπαδοπούλου καταπιάνεται με πάρα πολλά (τα δε στοιχεία επικαιρότητας ήθελαν φρεσκάρισμα, αφού το 2015 με το δημοψήφισμα φαντάζει πλέον παλιά ιστορία), φέρνει στην επιφάνεια πολλά θέματα που στο τέλος για να τα κλείσει απλώς τα μπαλώνει όπως - όπως, βιαστικά. Οι έντονες στιγμές και οι σκηνές με συγκινησιακή φόρτιση χάνονται από μια αίσθηση «άντε πάμε για φινάλε τώρα». Και κάπου εκεί η σκηνή μετατρέπεται σε... πίστα μπουζουκιού ίσως σε μια προσπάθεια να περάσει στο κοινό κάτι σουρεαλιστικό.


Βγαίνοντας από την αίθουσα υπήρχαν θεατές που γελούσαν με τα τεκταινόμενα, κάποιοι μάλιστα μετά δακρύων. Εγώ πάλι είχα ανάμεικτα συναισθήματα. Στεναχωρήθηκα που ενώ η υπόθεση έχει τις δυνατότητες να έκανε ένα σούπερ θεατρικό έργο δεν τα καταφέρνει, δεν το απογειώνει. Εχει μεν τις καλές στιγμές του, όμως τα πραγματικά υπέροχα σημεία του χάνονται. Θέλει συμμάζεμα, και σε κάποια σημεία του ίσως και ξαναγράψιμο. Και είναι κρίμα γιατί οι ηθοποιοί είναι πολύ καλοί.


Παίζουν: Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Αντώνης Κρόμπας, Jerome Kaluta, Πέτρος Γεωργοπάλης, Στράτος Λύκος, Παναγιώτης Αλεξανδράκη και η Ελένη Ροδά. Το έργο ανεβαίνει στο θέατρο Ιλίσια από Τετάρτη έως Κυριακή και οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τα 12€ και φτάνουν στα 18€.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου