Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ (ΕΞΤΡΑ) 4.320€ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Κλάψτε τα ευρώπουλα

Τη στιγμή που αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες πέφτουν θύματα λανθασμένων πολιτικών και πολιτικών λιτότητας (μην κοιτάς που ο Τσίπρας... ξαναμοιράζει χρήμα), φτωχοποιούνται και χάνουν τα όνειρά τους, στην Ευρωβουλή οι βουλευτές λαμβάνουν επιδόματα που όμως κανείς δεν γνωρίζει που δαπανώνται, αφού δεν χρειάζεται να τα δικαιολογήσει. Πήρε το μάτι λοιπόν μια έρευνα του VICE Greece για τη διαφάνεια στην Ευρωβουλή. Αυτό το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου (ΑΝΤ1, 00.30) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Project Ευρωβουλευτές: Η χαμένη διαφάνεια των επιδομάτων» που επιδιώκει να ρίξει φως σε ένα όργιο (;) σπατάλης που συντελείται σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.


Η ομάδα του Ελληνικού Γραφείου του VICE ταξίδεψε στη Σλοβενία για να συναντήσει μια δημοσιογράφο η οποία ανακάλυψε μαζί με συναδέλφους της από όλη την Ευρώπη ότι το Ευρωκοινοβούλιο δίνει κάθε χρόνο 40 εκατομμύρια ευρώ ή 4.320 ευρώ σε κάθε Ευρωβουλευτή τον μήνα, χωρίς να ζητήσει κανένα παραστατικό για το που ξοδεύονται. 
 

Επόμενη στάση οι Βρυξέλλες όπου η ομάδα συνομίλησε με Έλληνες και ξένους Ευρωβουλευτές. Από τους 18 Έλληνες Ευρωβουλευτές του συνταγματικού τόξου, μόλις τέσσερις δέχτηκαν να μιλήσουν για τα επιδόματα που λαμβάνουν, πώς αξιοποιούν τα 4.320 ευρώ για τα οποία δεν χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις και εάν επιστρέφουν χρήματα πίσω στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως οφείλουν όταν δεν ξοδεύουν ολόκληρο το ποσό. Ένας από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές προσκόμισε στο VICE και παραστατικά για το πώς ξοδεύει το επίμαχο επίδομα.
 

Τα συνολικά κονδύλια που προορίζονται για τους ευρωβουλευτές προσεγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Κάθε ένας από τους 751 ευρωβουλευτές, πέρα από το μισθό του (8.213,02 ευρώ μικτά) που του επιτρέπει να αφοσιωθεί στο έργο του, λαμβάνει μια σειρά επιδομάτων, τα οποία στο σύνολο της Ευρωβουλής ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Τα επιδόματα αυτά προορίζονται κυρίως για τους συμβούλους που προσλαμβάνουν, τα έξοδα των γραφείων που διατηρούν στις χώρες τους, τα ταξίδια τους, αλλά και για τις καθημερινές τους δαπάνες όταν βρίσκονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.


Μια ομάδα 30 δημοσιογράφων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο αντίγραφα όλων των παραστατικών που δικαιολογούν τις δαπάνες από τα επιδόματα των ευρωβουλευτών της χώρας τους. Την κοινή προσπάθειά τους την ονόμασαν «Πρότζεκτ Ευρωβουλευτές». Η απάντηση που έλαβαν στα αιτήματά τους ήταν αρνητική γι’ αυτό και προσέφυγαν στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ευρωβουλής. Ωραιότατα, έτσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου