Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Τον νου σου

Πολλοί λένε πως αυτές οι παγκόσμιες ημέρες είναι κάτι χαζό, μια αμερικανιά χωρίς ουσιαστικό λόγο. Δεν συμφωνώ. Χρειαζόμαστε κάποιες μέρες μέσα στον χρόνο που θα γιορτάζουμε κάτι, θα θυμόμαστε κάτι, θα προβληματιζόμαστε. Να, όπως σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Η ασθένεια που σόκαρε την ανθρωπότητα εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '80 -όπου έγινε ευρέως γνωστή- περνά τα τελευταία χρόνια ελαφρώς στα ψιλά. Οι ασθενείς έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας καθώς ζουν φυσιολογικά, οι θάνατοι έχουν περιοριστεί, όμως το AIDS συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα μας, να μάς απειλεί, να αλλάζει τη ζωή μας για πάντα και μάλιστα με δραματικό τρόπο. Την επόμενη φορά που θα έρθεις σε σεξουαλική επαφή με άτομο που είτε δεν γνωρίζεις, είτε γνωρίζεις ελάχιστα χρησιμοποίησε προφυλακτικό! Θεωρείται από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους προφύλαξης από την ασθένεια.


Διαβάσω στη Wikipedia πως η νόσος αυτή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας σε πολλά μέρη του κόσμου και θεωρείται πανδημία. Το 2010 περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν HIV λοίμωξη παγκοσμίως. Από αυτούς περίπου 16,8 εκατομμύρια είναι γυναίκες και 3,4 εκατομμύρια είναι κάτω των 15 ετών. Το αποτέλεσμα είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι από AIDS το 2010, χαμηλότερα σε σχέση με τα 3,1 εκατομμύρια θανάτους του 2001. Από το 1981, που το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά, έως το 2009 προκάλεσε σχεδόν 30 εκατομμύρια θανάτους.


Στην Ελλάδα η πρώτη περίπτωση AIDS εμφανίστηκε το 1981, ο πρώτος θάνατος από AIDS καταγράφηκε το 1983 και τα πρώτα δηλωθέντα περιστατικά μόλυνσης HIV το 1984. Η επιδημία ακολούθησε αυξητική τάση μέχρι και το 1997-8, οπότε ακολούθησε πτώση των νέων μολύνσεων HIV ανά χρόνο και σταθεροποίηση μέχρι περίπου το 2003-4. Τη διετία 2009-2011 σημειώθηκε μια σοβαρή μεταβολή, καθώς οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 57% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τάση που συνεχίστηκε και το 2012 οπότε ο αριθμός δηλωθέντων περιπτώσεων ανά έτος και 100.000 πληθυσμού έφτασε τις 9,2 (δεύτερη υψηλότερη τιμή όλων των ετών, μετά το 1998, και υψηλότερη τιμή νέων λοιμώξεων από την αρχή της επιδημίας). Πλέον τα κρούσματα σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών αποτελούν την πλειονότητα των νεοδηλωθέντων κρουσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου