Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ - Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Στον δρόμο για το... καλοκαίρι

Ακου τώρα πως θα το πάμε το έργο: βρισκόμαστε στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο της χρονιάς (αυτό συνήθως «πέφτει» στο διάστημα από 20 έως 23 Δεκεμβρίου, συνήθως όμως 21 ή 22), τη στιγμή δηλαδή όπου το βόρειο ημισφαίριο ζει τη μεγαλύτερη νύχτα του, τη στιγμή που το νότιο ζει τη μεγαλύτερη μέρα του. Θεωρητικά για εμάς τους... βόρειους είναι η επίσημη έναρξη του Χειμώνα, λέω όμως να το δούμε αλλιώς. Να το δούμε ως την πορεία μας προς το καλοκαίρι. Φαντάσου από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο μια ανηφόρα προς τον Χειμώνα και από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο την κατηφόρα προς το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή λοιπόν βρισκόμασε λίιιιιγο πριν ξεκινήσει η κατηφόρα (ο κατήφορος έχει ξεκινήσει προ πολλού).


Στις 21 Δεκεμβρίου λοιπόν ο ήλιος βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του και φαίνεται σαν να στέκεται πάνω στον ορίζοντα, σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει. Μένει σταθερός από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου, όπου είναι και οι μικρότερες ημέρες του χρόνου. Αυτές τις τρεις ημέρες φαίνεται σαν να πεθαίνει. Τα Ηλιοστάσια και οι Ισημερίες σημειοδοτούν την αρχή κάθε εποχής. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο είναι η αρχή του Χειμώνα, μιας σκληρής εποχής για τα άτομα που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Στα παλιά χρόνια οι ιερείς διαφόρων θρησκειών έκαναν δεήσεις προς τον ήλιο για να μην χαθεί οριστικά κάτω από τον ορίζοντα στην προαιώνια πορεία του προς το νότιο ημισφαίριο.


Σε μερικές μέρες ο ήλιος σταματά την κίνησή του προς τον νότο και στρέφεται προς βορρά. Αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και η μέρα να μεγαλώνει. Οι άνθρωποι σε διάφορα σημεία του πλανήτη πανηγυρίζουν που ο ήλιος για μια ακόμα φορά πέρασε από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και ξαναγεννήθηκε. Μαζί του κι εμείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου