Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

ΟΤΑΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο λευκός... θάνατος

Ξύπνησα το πρωί και μια απαλή στρώση χιονιού είχε καλύψει το χωριό. Η Στεμνίτσα σαν... κέικ βανίλιας! Ομορφο σκηνικό, πολύ καλό το τάιμινγκ του καιρού, αφού μες στις γιορτές μάς έκανε και πάλι την έκπληξη. Οι επισκέπτες χαίρονται και παίζουν με το χιόνι, ειδικά μες στο Μαίναλο, όμως για να φτάσει κανείς μέσα στο δάσος πρέπει να διασχίσει τα ορεινά χωριά της Αρκαδίας και εκεί ακριβώς πέφτει πάνω στο πρόβλημα. Δεκάδες σκουπίδια βρίσκονται συσσωρευμένα στις εισόδους των χωριών συμπληρώνοντας τον εορταστικό... διάκοσμο.Δεν είχα δει ποτέ στα χωριά μας σκουπίδια αραδιασμένα σε βουνά και ξεκίνησα το... ρεπορτάζ. Εμαθα λοιπόν πως το πρόβλημα το έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού οι χωματερές όπου πήγαιναν τα σκουπίδια έκλεισαν και πλέον πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση. Το 2015 η Τρίπολη είχε πνιγεί στα σκουπίδια. Πέρυσι το καλοκαίρι γίναμε ρεζίλι στους χιλιάδες τουρίστες που έφταναν με τα κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο και καθ' οδόν για την Ολυμπία φωτογράφιζαν τα σκουπίδια μας. Το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμάτων δεν είναι κάτι καινούργιο. Η χώρα μας «τρώει» συνεχώς πρόστιμα από την Ε.Ε. για τις παράνομες χωματερές τις οποίες ακόμη έχει σε λειτουργία (τα σκουπίδια της Τρίπολης για παράδειγμα... αφήνονται λίγο πιο έξω από την πόλη σε συγκεκριμένο χώρο στην ύπαιθρο μέχρι να δοθεί άλλη εντολή), ενώ άμεσα δεν διαφαίνεται λύση.


Κανείς δεν θέλει τα σκουπίδια στην περιοχή του, αφού ζώντας σε αυτή τη χώρα ξέρουμε πολύ καλά πως ακόμη και να φτιαχτούν εργοστάσια διαχείρησης απορριμάτων και χώροι υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όλο και κάτι θα πάει στραβά και οι περιοχές γύρω από αυτά τα μέρη θα υποβαθμιστούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.


Το πρόβλημα με τα σκουπίδια χτυπά εδώ και χρόνια την πόρτα μας και όσο και να το κρύβουμε κάτω από το χαλάκι αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται. Μακάρι το 2017 η χώρα μας να λύσει επιτέλους το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων της. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε σε όλα τριτοκοσμικοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου