Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ

Το χαμόγελο στη ζωή μας

Τσικνοπέμπτη σήμερα. Μου το θύμισε μια φίλη που κάνει ένα μίνι παρτάκι στο σπίτι λόγω της ημέρας. Τσικνοπέμπτη ε; Τελευταία νιώθω σαν να έχω χάσει λίγο τον χρόνο. Ευτυχώς που κάπως έστρωσε ο καιρός και κατάλαβα πως νυχτώνει αργότερα. Μεγαλώνουν οι μέρες μας, ανοίγει η καρδιά μας, έρχεται Ανοιξη. Στην ντουλάπα ενός δωματίου στο Ιπποκράτειο αντικρίζω ένα μικρό και όμορφο κειμενάκι για το χαμόγελο!


Το τραβώ φωτογραφία... Διαβάζω το κείμενο, το επεξεργάζομαι... «Ένα χαμόγελο δεν στοιχίζει τίποτα κι όμως είναι πολύτιμο. Πλουτίζει εκείνον που το δέχεται, χωρίς να πτωχαίνει εκείνον που το δίνει. Δεν διαρκεί παρά μια στιγμή, αλλά η ανάμνησή του είναι καμιά φορά αιώνια. Κανένας δεν είναι τόσο πλούσιος για να μην το έχει ανάγκη και κανένας τόσο φτωχός για να μην το αξίζει... Ενα χαμόγελο αναπαύει τον κουρασμένο, δίνει θάρρος στον απογοητευμένο, παρηγορεί μέσα στη λύπη, αναπτερώνει την αισιοδοξία στη ζωή. Είναι αντίδοτο σε κάθε θλίψη. Κι όμως δεν δανείζεται, δεν κλέβεται, δεν αγοράζεται γιατί είναι κάτι που έχει αξία μονάχα τη στιγμή που δίνεται. Κι αν καμιά φορά συναντήσετε κανέναν άνθρωπο που δεν σας χαρίζει το χαμόγελό του, σταθείτε γενναιόδωροι και δώστε του το δικό σας. Γιατί κανείς δεν έχει τόση ανάγκη το χαμόγελο, όσο εκείνος που δεν μπορεί να το δώσει στους άλλους»! Γυρίζω και κοιτάζω τους ανθρώπους μέσα στον θάλαμο. Κανείς δεν χαμογελά. Ο καθένας περνά το δικό του μαρτύριο, τον δικό του πόνο. Ομως ούτε και οι συνοδοί τους χαμογελούν. Ερχεται η στιγμή που ακόμη και το χαμόγελο στερεύει από τα χείλη...


Φεύγω από το νοσοκομείο. Δυσκολεύομαι να χαμογελάσω. Δεν μου βγαίνει. Ισως το κάνω σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ισως να αλλάξει και τη δική μου διάθεση. Τσικνοπέμπτη σήμερα. Εάν είστε υγιείς, βγείτε έξω, δείτε φίλους, διασκέδαστε, όχι μόνο αυτό, ξεσαλώστε. Η ζωή είναι μπροστά μας και έχει φουρτούνες που αναπόφευκτα θα έρθουν. Μας θέλει με γεμάτες μπαταρίες, δυνατούς, έτοιμους να χαρίσουμε το... χαμόγελό μας σε όσους το χρειάζονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου